X
 
 

Знанието е сила - липсват обаче ключови отчети каква точно сила

1378 3
Знанието е сила - липсват обаче ключови отчети каква точно сила
Снимка: iStock/Guliver
Какво е успяла да направи държавата по отношение на връщане на децата в училище? След прочит на проекта за План за изпълнение на Стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система в периода 2013 – 2020 година се оказва, че не всичко е розово.

Съгласно доклада към плана, към октомври месец, 2018 година, още не са приключили конкурсите за проекти за интеграция на деца от етническите малцинства. Оправданието е, че през миналата година са приети съответни национални програми по плана и не е имало достатъчно време. Освен това институции, които би трябвало да носят основна отговорност за част от мерките и да ги финансират, не могат да представят отчет.

МОН: Кандидатстването след 7 клас ще е изцяло онлайн

"Ще се постараем кандидатстването след 7 клас да бъде изцяло онлайн тази година. Въпреки това се запазват училищата-гнезда, в които род...

Интересен факт от доклада е, че отпада целта да се гони колко коректна е информацията за това колко деца трябва да влязат за пръв път в училище. Причината е, че всички държави-членки на ЕС са се разбрали да си обменят информация според гражданството на съответното лице, само че в доклада пише, че "към момента тази инициатива предстои да се развива".

Съгласно графика на плана, сега 88% от децата на 4-годишна възраст влизат в задължителното предучилищно образование, като целта е до 2020 година да са 90%. Но няма нито едно приобщено дете в рамките на активното приобщаване към системата за предучилищно образование, а трябва да бъдат приобщени 50 000 деца до 2020 година, включително деца от маргинализирани групи като ромите. Освен това, нито една детска градина не е подкрепена с евросредства, за да създаде среда за активно приобщаване, а до 2020 година трябва да бъдат финансирани 1500.

Може би без изненада е и фактът, че съгласно отчета няма нито едно училище, което да предлага дейности за повишаване на мотивацията за учене чрез развиване на по-специални умения, а е предвидено да са 1500. В случая обаче няма нито едно училище, защото няма отчет - както няма и отчет на колко от 47 340 ученици им се помага в училище да се ориентират към бъдеща кариера, или колко от 120 000 ученици, които рискуват да излязат от училище, са включени в дейности, с помощта на които този риск да бъде елиминиран. Към момента не е ясно и колко деца, чийто български език не е майчин, получават допълнителни уроци по български език.

Отчетено е и, че що се отнася до спортуването на децата в детската градина по програмата "Спорт за децата в детските градини" няма никакво изпълнение. Програмата трябва се изпълнява от Министерството на младежта и спорта (ММС).

Според Борисов в България има равен достъп до образование за всички

„Най-важният фактор за доброто образование са учителите, затова изпълняваме ангажимента си за увеличение на техните заплати. Това...

Положителен момент е, че вече има регистър за квалификацията на педагозите и съответните програми за по-добрата им квалификация.

Съгласно стратегията, делът на излизащите преждевременно от училище деца трябва да падне под 11% през 2020 година. Припомняме, че през 2017 година беше създадена организация в училище да бъдат върнати 21 000 деца.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Да бе - пак отчети и проекти... Само бюрокрацията се увеличи в образователната система и писането на излишни документи. Като има регистър за квалификацията на учителите да не мислите, че има полза - само ги заливат със задължителни и безсмислени обучения за кредити, че да се усвоят парите по програмите.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Аз казвам на моето дете да не учи , а да се учи да прави далавери като къща за гости! И като направи първия си милион че купи първо спокойствие от главния прокурор на Мафията и че си върти броеницата и че си кара джиповете ! Иииии така умен е не този дето учи а този който ги учи !За това всеки който къса синджира бега от БГ, и емигрантите не щат БГ ! Кво повече до ви свалям акцията ба бай - Гой виж още ›› ко митич!Строй си магистралите и се радвай на фалшивия асфалт, прави си ремонтите на магистралите и чакай инвеститори ! Ха ха ха ха !!!!!!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  А азис каза да да е чивтосат , булгарките с ромите ,за да има Булгаристан- наречен Ромистан след време, хем че интегрират ромите , хем ще съществува Булгаристан с 100 евро пенсия , и 200 евро заплата в ЕС!Бате бойко че реже лентичките на свадбите и азис че пее !
  : 0 !
Последно в Актуално