10 000 "неродени" български деца източват социалната система на Германия

4427
10 000 "неродени" български деца източват социалната система на Германия
Снимка: Getty Images / Guliver

Около 10 000 несъществуващи деца, които са основно вписани в ромски семейства у нас, източват социалната система на Германия и получават месечно между 400 и 600 лева. Това показва проверка на „Монитор“ в справка, изпратена към българската служба ГРАО за установяване на лица според посочените за тях данни.

Според цифрите немската държава изплаща помощи на 78 000 деца от България. Голяма част от тях обаче са с истински документи, а родителите им плащат данъци и осигуровки в Германия. Останалите били „неродени“, а съществували само на документи. Мнимите им родителите кандидатстват за т.нар. „Kindergeldanspruch“ надбавка, която предвижда 194 евро за дете на работещ в Германия българин или друг гражданин на ЕС. Помощта се различава от т.нар. „Kindergeld“, която е просто данъчно облекчение в зависимост от броя на децата. Според изискванията за „Kindergeldanspruch“ няма значение дали наследниците на чужденеца се намират на територията на Германия, или пребивават в родината си. За да се стигне до заветните пари, е необходимо да бъде предоставен акт за раждане и трудов договор от немска фирма, както и още няколко формални документа, сред които и формуляр, че детето посещава училище в Германия или в България. В повечето случай обаче попълнените бланки са фалшиви и така германската страна е принудена да плаща надбавки за несъществуващи деца на работещи в Германия български граждани.

Силен глас от коалиционния партньор на Меркел иска край на санкциите за Русия

Икономическите санкции на ЕС срещу Русия не постигнаха целта си, заяви в интервю за Die Welt заместник-председателят на германските соц...

Сумите нарастват според броя на децата с по няколко евро. Така много пребиваващи в най-привлекателната страна в Европа наши роми просто занасят фалшиви документи, с които претендират за помощи за деца фантоми. Проверки, правени от Фамилната каса на Германия, често хващат неистинските документи, но и много от тях минават между капките. Ментета се подсигурявали основно от българи, чийто бизнес бил свързан с това. Те изготвяли документите, разяснявали процедурата, а в замяна прибирали половината от получените пари. За целта те регистрирали сметка на мнимия родител и прибирали дебитната му карта. Парите се източвали оттам, а за него оставали половината, които той получавал спокойно на каса в който и да е банков клон у нас или в Германия.

Както стана вече известно за измамата потвърждава и шефът на Фамилната каса на Германия Карстен Бунк пред вестник „Ди Велт“. Той твърди, че такава схема работи от поне две години. Според него измамата е достигнала такива огромни мащаби най-вече заради свободата на придвижване в рамките на ЕС. „Предполагаме, че само през миналата година измамата с детските надбавки е ощетила държавата с може би със стотици милиони евро“, казва Карстен Бунк.

Престъпните банди, движени основно от източноевропейци, вербували целенасочено в родните си страни семейства, на които обещавали добър живот в чужбина, включително благодарение на социални помощи от германската държава. След това им осигурявали транспорт до Германия, където ги настанявали в порутени жилища. Като следваща стъпка престъпниците откривали банкова сметка на името на бащата, но задържали дебитната карта. Наскоро бяха огласени данни, според които през 2016 година Германия е изплатила 537 милиона евро надбавки за живеещи в чужбина деца. От Германската семейна каса предполагат, че немалка част от тези пари са били придобити неправомерно. Така например в семейните каси на градовете Вупертал и Дюселдорф са били проверени 100 молби на родители от Румъния и България, които получавали детски надбавки за три или повече деца. В 40 процента от случаите декларираните данни се оказали неверни.

За трети път в историята ни изнасяме повече стоки за Германия, отколкото внасяме от нея

България изнася повече стоки и услуги за Германия, отколкото внася от нея. В цялата история на двустранните търговски отношения това ...

Депутати настояват за спирането на помощите

Немски депутати, основно от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия”, настояват да отпаднат плащанията за деца, чиито родители не са германци. Един такъв е Рене Шпрингер, който през март казва: „Невъзможно е да обясним на данъкоплатците защо месец след месец се изплащат примерно детски надбавки за български деца, които си живеят в България". Неговата фракция внесе запитване в парламента, в отговор на което Германската агенция по труда съобщи, че през 2017 година в чужбина са били преведени 343 милиона евро детски надбавки. В сравнение с 2010 година тази сума се е увеличила почти десет пъти.

Миналата година общо над 215 000 деца, живеещи извън Германия, са получили такива детски надбавки. Най-много са в Полша – повече от сто хиляди, следват хърватските и румънските деца. Според разпоредбите на ЕС всеки гражданин на страна членка на ЕС има право на детски надбавки в Германия, ако работи в тази страна и плаща там своите данъци и социални осигуровки. През 2016 година тогавашният финансов министър Шойбле предложи на тези деца да се изплащат надбавки не по германските тарифи, а според ставката в техните държави. Но промяната на действащите правила преминава през одобрението на Европейската комисия, а тя тогава отхвърли предложението на германския министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа