5-те лъжи в интервюто на Путин с Тъкър Карлсън

26598
5-те лъжи в интервюто на Путин с Тъкър Карлсън
Снимка: принтскрийн/YouTube/AKIpress news

На 9 февруари уволненият от Fox News американски телевизионен водещ Тъкър Карлсън пусна двучасовото си интервю с Владимир Путин, за което специално летя до Москва. Скандалният журналист, но повече пропагандист, бе обещал да зададе на диктатора "остри въпроси", но в действителност за цялото интервю (над 2 часа) не намери време да попита за военните престъпления на руснаците в Ирпен, Буча и други градове на Украйна, за отвличанията на хиляди деца или за геноцидната реторика на Кремъл.

Ето основните 5 лъжи, които прозвучаха от устата на Путин по време на интервюто, и за които бившият водещ не намери желание и смелост да притисне диктатора с насрещен въпрос. Петте твърдения на Путин, неотговарящи на фактите, са систематизирани от Центъра за стратегически комуникации на Украйна (ЦСК):

Лъжа №1: Украйна е създадена от Ленин и по-късно от Сталин

Според Путин, Украйна е дело на Ленин и Сталин. 

"Съветска Украйна получи огромен брой територии, които никога не са имали нищо общо с нея, преди всичко Черноморския регион. Но това не е важно. Важно е, че Ленин, основателят на съветската държава, създаде Украйна такава, каквато е. Някои територии бяха взети от Румъния и Унгария и тези територии станаха част от Съветска Украйна и все още са там. Следователно имаме всички основания да кажем, че, разбира се, Украйна е в известен смисъл изкуствена държава, създадена по волята на Сталин“.

Още: Лъжите на Путин за Украйна получиха платформа от Тъкър Карлсън (ВИДЕО)

Как е в действителност:

От ЦСК възразяват, че руските болшевики не създадоха, а завладяха независима Украйна, превръщайки я в поредната съветска република.

Още: Хилари Клинтън осмя Тъкър Карлсън: "Журналистът" от САЩ, който говори като Путин (ВИДЕО)

"Най-новата украинска държава е основана не от Ленин и Сталин, а от украинското национално движение - едновременно с Полша, Литва, Грузия и дори самата Русия, като република, а не като владение на династията Романови, каквато е била преди 1917 г. Украйна се формира след разпадането на империите на територията, на която е имало украинско етническо мнозинство (включително споменатия от Путин Черноморски регион). Оттогава границите му не са се променили съществено. Ако Путин смята, че "завземането на територии" превръща една държава в изкуствена, то Русия е най-изкуствената държава, която през цялата си история се е занимавала с окупация на чужди територии - от Източна Прусия до Манджурия."

Лъжа №2: Неонацизмът в Украйна

В интервюто Путин отново говори как Русия "денацифира" Украйна. 

"Знаете ли, колкото и странно да ви се струва, по време на преговорите в Истанбул ние се договорихме, че в Украйна няма да се култивира неонацизмът, включително че ще бъде забранен на законодателно ниво. Тук няма нищо унизително за Украйна като съвременна цивилизована държава. Нима може някоя държава да пропагандира нацистите? Не, нали? Това е всичко", убеждава Путин.

Още: "Пропагандист на най-отвратителния режим в Европа": Евродепутати искат санкции за Тъкър Карлсън

Как е в действителност:

От ЦСК отговарят, че неонацизмът в Украйна е проблем, измислен от руската пропаганда. "Навикът на Москва да лепи етикети на всичките си врагове като "фашисти" и "нацисти" идва още от времето на СССР. Полша, Израел и дори социалистическа Югославия изпитаха това по различно време. Измисляйки "неонацизма" в Украйна, пропагандата на Путин се опитва да представи страната ни като легитимна цел за агресия, терор и унищожение (цели, които се крият зад евфемизма "денацификация"). Междувременно не Украйна, а по-скоро съвременна Русия се превърна в нацистка държава: с неограничена диктатура, репресии срещу инакомислещите, експанзия в съседни страни и обявяването на тези държави за "измислени и нереални". Русия на Путин се нуждае от истинска денацификация.

Лъжа №3: Войната можеше да приключи преди шест месеца

Путин за пореден път обвини Украйна, че се е подчинила на искането на бившия британски премиер Борис Джонсън да не води мирни преговори. 

Още: Бедни ми Путин, никой на Запад не искал да те чуе: Западни журналисти осмяха Тъкър Карлсън

"Фактът, че те се подчиниха на исканията или убеждаването на г-н Джонсън, изглежда много тъжен. Защото, както каза Арахамия (украинския политик Давид Арахамия), "можехме да спрем тези враждебни действия преди година и половина, но британците ни убедиха и ние отказахме". И къде е сега г-н Джонсън? А войната продължава", каза Путин.

Как е в действителност:

Аргументите на ЦСК: "Руско-украинските преговори в Беларус и Турция през февруари-март 2022 г. не постигнаха приемлив резултат. Москва тласкаше Киев към капитулация. Единствената причина Украйна да участва в тези преговори беше застрашителната ситуация на фронта в първите седмици на пълномащабната руска инвазия. Но отбранителните сили, които спряха нашественика край Киев, освободиха украинските дипломати от необходимостта да се подчиняват на руския диктат. През април ужасяващите разкрития в Буча и други освободени селища показаха какво се случва там, където "борбата спира" и започва руската окупация. Но дори след това Киев остави възможност за диалог с Москва - да спре войната с компромиси, а не с наложени условия. Единственото условие на украинската страна беше Русия да се въздържа от по-нататъшни опити за анексиране на територията. Но Путин не пожела и сам изгори мостовете за преговори."

Лъжа №4: В Украйна има гражданска война, украинските войници се чувстват руснаци

Путин разказа в интервюто някаква "истинска" история като доказателство за твърдението си, че украинските войници продължават да се чувстват руснаци. "Украинските войници са били обкръжени – това е конкретен пример от живота, от бойните действия – нашите войници им викат: "Нямате шанс, предайте се! Излезте, ще останете живи!". И изведнъж оттам им отговарят на руски, на добър руски: "Руснаците не се предават!" - И всички загинали. Те все още се чувстват руснаци. В този смисъл случващото се до известна степен е елемент на гражданска война", уверява диктаторът.

Как е в действителност:

От ЦСК отговарят: "В Украйна наистина живеят много руснаци, които са патриоти и защитават украинската държава. Този факт сам по себе си опровергава пропагандата на Путин за предполагаемото "преследване на руснаците в Украйна" или че украинските руснаци "чакат своето освобождение" от Путин. Украйна е зряла политическа нация, която обединява граждани от различен етнически произход и религии, които живеят във взаимно разбирателство. Ето защо не е изненадващо, че някои украински войници общуват помежду си на руски (който според руската пропаганда бил "забранен" в Украйна). Изразът "руснаците не се предават" е утвърден израз, добре познат на хората, запознати с руската култура. Затова не е изненадващо, че украинските войници са го избрали, за да осмеят руските агресори. Руско-украинската война в никакъв случай не е "гражданска", защото участниците в нея са граждани на различни държави вече от много години."

Лъжа №5: САЩ трябва да постигнат споразумение с Русия за прекратяване на войната

Според Путин вместо САЩ да воюват с Русия в Украйна, по-добре да мислят за мирни преговори с Москва:

"Американците нямат ли с какво друго да се занимават? Имате проблеми на границата, проблеми с миграцията, с държавния дълг - над 33 трилиона долара. Нямате ли с какво друго да се занимавате, защо трябва да се биете в Украйна? Не е ли по-добре да се договорите с Русия? Да постигнем съгласие, изхождайки от разбирането за ситуацията, която се развива днес, и осъзнавайки, че Русия ще се бори за своите интереси докрай."

Как е в действителност:

Отговорът на ЦСК: 

"Русия и Путин редовно нарушават всички споразумения и отказват да изпълняват международните договори, подписани от Руската федерация. С инвазията в Украйна, руснаците нарушиха около 400 международни договори. Русия наруши Заключителния акт за сигурност и сътрудничество в Европа (Споразуменията от Хелзинки) относно ненарушимостта на европейските граници. Русия наруши Меморандума от Будапеща, според който тя, както и САЩ и Великобритания, се ангажираха да бъдат гаранти за сигурността на Украйна и териториалната ѝ цялост (заедно с Крим и Донбас) в замяна на предаването на ядрения арсенал на Украйна на Русия. Русия наруши Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство, за украинско-руската държавна граница, за използването на Азовско и Черно море и стотици други договори с Украйна. Русия използва международните споразумения като оръжие срещу държавите, с които ги сключва, и играе нечестна игра. Да се ​​договориш с Русия за сметка на Украйна означава да развържеш ръцете на Путин за още по-голяма и по-страшна война в Европа и на други континенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари