70 години без война, вървим ли в правилната посока, разискваха евродепутати

4278
70 години без война, вървим ли в правилната посока, разискваха евродепутати
Снимка: Getty Images / Guliver

Докато българският парламент разискваше въпроса с декларацията по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война, в Дома на Европа в София, сред малък брой присъстващи, се разглеждаше темата „ЕС на кръстопът: предизвикателства и перспективи пред най-успешния мирен проект в историята“.

Теодор Стойчев, пресаташе на информационното бюро на Европейския парламент, коментира във встъпителните си думи, че 70 години след Втората Световна война „на нас ни се струва, че войната в Европа е невъзможна”.

Търговското споразумение между ЕС и Украйна влиза в сила от 2016 г.

Търговското споразумение между Европейският съюз и Украйна ще влезе в сила от началото на следващата година, независимо от руските приз...

"Всеки ден трябва да е Ден на Европа”, заяви Велко Иванов, генерален секретар на Европейското движение у нас. Той обърна внимание, че в България се шири европровинцализъм. „Все още казваме ние и Европа”, заяви той.

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Ева Паунова постави фокус върху критиките към Европейския съюз и съмненията, че европейския модел е изчерпал своята мисия. Смята се, че ЕС няма цел, която да плени сърцата на европейските граждани, коментира тя. "Иконическата криза направи така, че ЕС да изглежда чуплив и за някои страни-членки той стана непривлекателевен", посочи Паунова. По думите й обаче Европейският съюз дава сигурна среда за живот и правене на бизнес.

"Искам да поздравя всички с Деня на Европа и Деня на победата”, започна коментара си евродепутатът от групата на социалистите и демократите (С&Д) Илияна Йотова. Тя се фокусира върху проблема с нелегалната миграция в Европа и излизането на 15 май на декларация от Европейската комисия, с която трябва да се обяви конкретна стратегия и мерки за справяне с проблема. "Европейският съюз трябва да предприеме конкретни мерки и създаде политики. В противен случай последствията могат да бъдат много тежки”, каза тя.

Йотова отново защити модела на квотния принцип за приемането на бежанци в страните-членки от ЕС. "Пакетът за убежище се оказа неработещ. За съжаление голяма част от държавите членки, не го внесоха в националното си законодателство. Политическо единствено в ЕС не е на висотата, на което ние всички искаме да бъде”, каза Йотова. Тя допълни, че някои страни от Европейския съюз за забравят принципа на солидарност.

Понта поиска в Страсбург равнопоставеност за Румъния и България

Румъния и България трябва да бъдат третирани като всичките останалите 26 страни-членки на ЕС, що се отнася до Механизма за сътрудничест...

"Европейските граждани очакват все повече от европейския модел”, посочи от своя страна Искра Михайлова от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), коментирайки предизвикателства пред ЕС.

По думите й България също е допринесла за развитието на европейската идея. Според нея обаче изборите за Европейски парламент от миналата година са показали какво се случва в Европа и как мислят европейските граждани. "Гражданите поставят под съмнение ценностите на обединена Европа. Смятат, че европейският модел е изчерпам. Виждаме го и всеки ден в Европейския парламент”, заяви Михайлова. „Трябва да стигнем до по-голямо разбиране какво дава Европейския съюз”, смята тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа