Анализ: Къде е Евгений Пригожин?

11473
Анализ: Къде е Евгений Пригожин?
Снимка: принтскрийн/Телеграм

В края на миналата седмица лишеният от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални получи тежка присъда: след като съдът му даде нова присъда от 19 години в наказателна колония.

Още: След Навални: Тежка присъда и за негов сътрудник

Това беше рязък контраст със съдбата на Евгений Пригожин, ръководител на руската наемническа група "Вагнер". Още през юни Пригожин ръководи неуспешния бунт, който бе най-голямото предизвикателство за руския президент Владимир Путин за повече от две десетилетия управление. Докато войските на Пригожин спряха пред Москва, бесният Путин каза в телевизионна реч, че тези, които са на „пътя на предателството“, ще бъдат наказани. Почти два месеца по-късно обаче това просто не се е случило, анализира CNN.

Ясно е, че цената за конфронтацията с Путин не е фиксирана. Може би по-изненадващо е, че Пригожин дори не се крие след юнския метеж. Само седмици след бунта Пригожин се появи в кулоарите на неотдавнашната среща на върха Русия - Африка в Санкт Петербург, ръкувайки се с високопоставен представител от Централноафриканската република (ЦАР).

Разбира се, босът на наемниците не заемаше бойна поза: докато абонатите на неговия канал в Telegram са свикнали да го виждат в камуфлаж и тактическо облекло, Пригожин беше забелязан в поло тениска и дънки, с привидно по-меки маниери в сравнение с последните месеци.

Но не му беше никак лесно на горкия руски дипломат, на когото се наложи да обяснява пред журналисти защо Пригожин остава на свобода след като неговите сили по време на марша си към Москва свалиха руски военни самолети и убиха военнослужещи от руската армия.

Когато Кристиан Аманпур от CNN запита Андрей Келин, руския посланик в Обединеното кралство, за странното зрелище на появата на Пригожин след бунта, Келин призна: "Бунтът на "Вагнер" може да е форма на „държавна измяна“. Но посланикът обясни, че Путин е решил да остави това в миналото.

„Признаваме някои героични дела на групите на "Вагнер"“, каза той, намеквайки за очевидните успехи на бойното поле на "Вагнер" около източния украински град Бахмут. 

„Това, което бих искал да разбера, е защо хора като (затворения дисидент Владимир) Кара-Мурза, Навални и други са в затвора за устни протести и несъгласие с руското правителство, но... Пригожин, който се опита да извърши преврат срещу Кремъл, може би дори срещу самия президент – въоръжен преврат – все още се скита на свобода из Русия? Той беше сниман с африкански лидери по време на срещата на върха тази седмица в Санкт Петербург, защо не е в затвора за държавна измяна?“, попита журналистът.

Първоначално Келин избягна отговора, като каза, че не си спомня руски войници да са загинали по време на бунта на "Вагнер". Притиснат от Аманпур, Келин призна, че няма обяснение.

Дългогодишни наблюдатели също търсят обяснения за бъдещето на Пригожин. Експерти смятат, че шефът на "Вагнер" все още има стойност за Путин, въпреки че авторитетът и на двамата мъже е намалял.

Бизнес проницателността на Пригожин – и умението му да прикрива търговски печалби чрез непрозрачна мрежа от подставени компании и офшорни операции – очевидно се ценят от путинска Русия, която беше ударена от обширни западни икономически санкции, казва Кандис Рондо, директор на Future Frontlines, разузнавателна служба с отворен код в мозъчния тръст New America. „В този момент мрежите от фиктивни компании на Пригожин са най-добрата застраховка, с която Путин разполага, за да запази военната икономика на Русия“, казва Рондо. „Но вероятно това няма да остане така завинаги. И има голям шанс след това да видим по-зрелищни събития близо до границата между Полша и Беларус.“

Рондо има предвид неотдавнашното преместване на някои бойци на "Вагнер" в Беларус. Този ход – очевидно част от сделка, сключена с посредничеството за прекратяване на бунта през юни – вече предизвика тревога в Полша, членка на НАТО в съседство с Беларус.

Не е ясно точно колко войници на "Вагнер" има в Беларус и дали имат или не достъп до тежко въоръжение. Но полският премиер Матеуш Моравецки се опасява от сценарий за дестабилизация по източната граница на НАТО.

Африканският отпечатък на "Вагнер"

Освен това има планове на Пригожин за друг регион: уязвими и нестабилни страни в Африка, където "Вагнер" вече е провел серия от операции.  

Силите на Пригожин вече са замесени в дейности в Судан – където "Вагнер" е снабдявал милицията, воюваща срещу армията на Судан – и е действал мащабно в ЦАР и в Либия.

Възможности за "Вагнер" вероятно ще има и в Нигер, след като неотдавнашен военен преврат там заплаши да предизвика голяма регионална криза. В скорошно съобщение в Telegram Пригожин намекна, че "Вагнер" са готови да предложи услугите си там.

Още: Борел предупреди, че ще има санкции за новия режим в Нигер

„Това, което се случи в Нигер, се готви от години“, каза Пригожин. „Бившите колонизатори се опитват да държат хората от африканските страни под контрол чрез терористи и различни бандитски формирования. ... Населението страда. И това е (причината за) любовта към ЧВК "Вагнер", за високата му ефективност. Защото хиляда войници на "Вагнер" са в състояние да установят ред и да унищожат терористите, като им попречат да навредят на мирното население", заяви още Пригожин.

Това може да се отхвърли като чисто самохвалство, но си струва да се отбележи, че предложението на Пригожин за намеса там влезе в противоречие с мнението на руското външно министерство, което призова за „незабавното освобождаване“ на президента на Нигер Мохамед Базум от военните.

Още: Блинкен: ЧВК "Вагнер" се възползва от преврата в Нигер

Ситуацията може да стане интересна в Русия. Като се противопоставя на Путин и избягва наказанието, Пригожин изглежда е изградил и поддържа конкуриращ се център на тежестта спрямо Кремъл.

В неотдавнашен анализ Татяна Становая, старши сътрудник в Центъра за Евразия на Карнеги Русия, каза, че Пригожин ефективно е отрязал „вертикала на властта“ – дългогодишната система на управление на Путин отгоре надолу. „Много рекламираната „вертикала на властта“ на Путин изчезна“, написа тя. „Вместо силна ръка има десетки мини-Пригожини и макар да са по-предвидими от лидера на "Вагнер", те не са по-малко опасни. Всички те знаят много добре, че Русия след Путин вече е тук – въпреки че Путин остава начело – и че е време да вземат оръжие и да се подготвят за битката за власт.“

Още: Нигер обвини френски военни в убийството на петима свои войници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа