Анализ: САЩ ще трябва да пратят военни в Украйна, ако не помагат достатъчно сега

5907
Анализ: САЩ ще трябва да пратят военни в Украйна, ако не помагат достатъчно сега
Снимка: Getty images

Не е в интерес на САЩ да има продължителна война в Украйна, защото това увеличава рискът да се наложи американски военни да участват пряко във военните действия там. Това категорично е позицията на американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), изразена в специален анализ по темата.

От ISW посочват, че дълга война в Украйна е единствено цел на Кремъл, защото издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин се провали в плана си бързо да подчини Украйна с военна сила, но не иска да се откаже от целта си Украйна да му играе по свирката и премина на план Б, а именно – война на изтощение.

Дали обаче план Б за Путин ще е успешен зависи от два фактора – пространство и време. Пространство означава американската (и западната) помощ за Украйна да е достатъчно голяма, за да може Киев да освободи завладените от руснаците украински земи. Без това да се случи, дълга война не може да бъде избегната. Време означава колко бързо необходимата помощ ще бъде давана на Украйна – методът "капка по капка" убива инерцията на Украйна, категорични са от ISW и добавят, че да се мисли в помощ само на сегашната украинска контраофанзива без план какво ще се прави след края ѝ също няма да спре сценария "дълга война". "Украйна няма да освободи всички свои окупирани земи с една контраофанзива – ще трябват няколко успешни контраофанзиви, за да бъде спечелна войната", посочват още американските специалисти: Година война в Украйна: Владимир Путин - какво планира, за какво излъга, какво излезе? (ВИДЕО)

ISW предупреждава – сега Русия може да е отслабена, но голямата ѝ цел е да се противопоставя успешно на САЩ и НАТО. Руската стратегия е да контролира Украйна, но също и Беларус, и Молдова в подобие на СССР. Затова САЩ не трябва да подценява руските способности в дълга война – ако Кремъл печели в Украйна, дори бавно, ще може да реформира и обнови армията си за бъдеща, по-мащабна война и това ще значи много по-големи икономически и военни усилия от НАТО, за да бъде спряна руската имперска политика. Всяко мирно сшпоразумение, в което Русия запазва каквато и да е част от окупираните украиски земи, ще значи и, че Западът се е поддал на изнудването на Путин и заплахите му с ядрено оръжие, вярват от ISW.

ОЩЕ: Ето какво ще стане с Русия, когато Владимир Путин си тръгне - прогноза на руски икономист

Междувременно, в Русия има нова промяна във висшето военно ръководство – замяната на досегашния руски военен зам.-министър Михаил Мизинцев със заместник-ръководителя на Росгвардия Алексей Кузменков. Мизинцев е известен като човека, който ръководи операцията срещу Мариупол и сриването на украинския град, но и той отговаря за логистиката в руската армия. Съответно, слуховете сред руските военни блогъри са, че Мизинцев е отстранен именно заради големи проблеми с руската логистика. Той пое отговорността в края на септември, 2022 година, когато беше отстранен генерал Дмитрий Булгаков. Отделно, Юри Кузнецов ще стане ръководител на Главна дирекция "Човешки кадри" на руското военно министерство, а Станислав Гаджимагомедов ще поеме Руския национален център за отбрана – това също усилено се коментира в руското телеграм пространство, занимаващо се с темата „военно дело“. Руският национален център за отбрана е центрът, който координира операциите на руската армия – така че всички тези промени са много значими и може би са отговор на предстоящата украинска контраофанзива, коментира ISW в дневния си анализ.

Що се отнася до бойното поле, при Бахмут няма никакъв потвърден с геолокализирани кадри руски напредък в смисъл на превземане и укрепване на нови позиции. Според сутрешната сводка на украинския щаб е парирана руска пехотна атака при Богдановка, на 5-6 километра от самия Бахмут. Руското военно министерство говори за овладени четири квартала в Бахмут, отново без конкретика. Показателно е, че руският пропагандист Семьон Пегов не обелва и дума за тези "успехи", а свързваният с финансиране от Евгений Пригожин популярен руски телеграм канал "Рибар" за втори пореден ден се занимава с битката при гаражен комплекс до медицинския колеж. "Рибар" твърди, че от юг руснаците са овладели района около водния канал.

Интересен факт е, че политическият редактор на германския таблоид "Билд" Юрген Рьопке вади заключение, че и път Т0504 Константиновка – Часов Яр – Бахмут е бил прекъснат физически от руснаците, защото 93-та украинска бригада си самовзривила нарочно една от досегашните защитни позиции. Рьопке е известен с гръмките си твърдения за войната, за което често е обвиняван, че прибързва. Показателно е, че в публикацията си в Twitter той е сбъркал името на пътя.

При Авдеевка руските атаки също не стихват, но отново никъде няма значим руски пробив, за да бъде постигната руската цел – обкръжение на града.

В Луганска област текат боеве до Кремена, в горския парк Серебрянка – въпреки някои впечатляващи видеокадри за резултата от руски бомбардировки, ситуацията там също не се е променила значително.

В Херсонска област не спират украинските обстрели по руски позиции със системи за залпов огън. Вече почти цяла седмица докладваните от украинския щаб унищожени руски артилерийски системи и гаубици на дневна база са двуцифрено число – за вчера са 18.

ОЩЕ: Русия работи по сталинистки модел за претопяване на Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа