Великобритания започва следващата фаза на ваксинация срещу COVID-19

2824
Великобритания започва следващата фаза на ваксинация срещу COVID-19
Снимка: iStock

Всички жители на Великобритания над 50 години са получили възможността да се ваксинират срещу коронавируса, съобщава БГНЕС. Целта е постигната три дни преди графика, се казва в изявлението на министър-председателя Борис Джонсън, публикувано в понеделник вечерта, съобщава ТАСС.

"Всички хора на възраст над 50 години, здравни работници и домове за възрастни хора, както и хора от особено уязвими групи от населението бяха поканени да бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Правителството се готви да премине към следващата фаза на програмата за ваксинация. целта беше постигната предсрочно, тъй като кабинетът планираше да предложи ваксинации на всички хора от списъка с приоритети до 15 април", се подчертава в съобщението.

Първи стъпки към свободата: Великобритания премахна част от ограниченията

Жителите на Великобритания посрещнаха с нетърпение премахването на първите ограничения, след като страната успя да укроти коронавируса ...

Очаква се съвместният комитет по ваксинация и имунизация, който е консултативен орган към Министерството на здравеопазването, скоро да публикува процедурата за ваксиниране на населението под 50-годишна възраст. Предполага се, че първо възможността да се ваксинират ще имат лица над 40 години, след това хора на 30 години, а до края на юли всеки възрастен жител на кралството ще може да си направи инжекция.

От 8 декември миналата година повече от 32,19 милиона души (над 48% от населението на кралството) са получили първата доза от ваксината, а 7,65 милиона пациенти (11% от всички жители) са получили и двете дози. Британското правителство реши да увеличи интервала между въвеждането на две дози от препоръчителните три седмици на три месеца, за да има време да ваксинира максимален брой хора. Засега кралството се ваксинира с три ваксини - американската на компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, британско-шведската компания AstraZeneca и университета в Оксфорд, а от миналата седмица и американската компания Moderna.

Най-бързите нива на ваксинация в Европа и строгите ограничения за коронавирус от 4 януари доведоха до постоянен спад в процента на инфекция във Великобритания. Ако в началото на годината в страната броят на регистрираните случаи на ден достигаше 50-60 хиляди, а броят на смъртните случаи надхвърляше хиляда, то през последната седмица в кралството средно новите случаи са 2,4 хиляди и 34 смъртни случая за 24 часа.

На този фон британските власти започнаха да отслабват ограничителните мерки. От 8 март часовете в училищата бяха възобновени, на 29 март отпадна декрета, с който се нареди на жителите на страната да не напускат домовете си без специална нужда, а на 12 април отвориха магазини, които не продават основни артикули, фризьорски салони и пъбове.

Великобритания обмисля спиране на ваксиниране с AstraZeneca на хора под 30 години

Използването на ваксината на AstraZeneca в Обединеното кралство може потенциално да бъде спряно за по-млади хора на фона на опасения, ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа