Австрийският канцлер поиска квоти за бежанци за всяка страна-членка на ЕС

4233
Австрийският канцлер поиска квоти за бежанци за всяка страна-членка на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Австрия иска квоти за бежанци във всяка държава от Европейския съюз като по този начин трябва да се помогне на справянето със стотиците емигранти, които пристигат всеки ден с лодки в Южна Европа. Това каза канцлерът Вернер Файман в интервю, пише БГНЕС.

Според него сегашната система, според която бежанците трябва да бъдат поемани от първата държава от ЕС, в която са пристигнали, е "напълно абсурдна". Това би означавало, че Малта, Италия и Гърция трябва да се справят с целия поток от емигранти, което те не биха могли да направят.

"Искам бързи правила за целия ЕС, според които в бъдеще всички 28 страни ще обявят готовността си да поемат бежанци в зависимост от населението си. Трябва да има квота за бежанци във всяка държава", каза Файман за в. "Остерайх".

След извънредна среща на ЕС, последвала тежкия инцидент в Средиземно море, при който загинаха близо 900 емигранти, Съюзът реши да утрои бюджета за своята морска операция, която се занимава със спасяването на бедстващи лодки.

Молбите за убежище, които са били подадени в Австрия, най-вече от граждани на Сирия, Косово и Афганистан, са достигнали до 10 200 само за първите четири месеца на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com