Бахмут още е крепост, в Русия избива все по-силно "русификация" (ВИДЕО)

7886
Бахмут още е крепост, в Русия избива все по-силно "русификация" (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Голямата битка за Бахмут продължава с пълна сила, но макар руснаците да хвърлят огромни усилия за превземане на града с население само 70 000 души преди войната, това вече почти 10 месеца така и не се случва.

За изминалото денонощие информацията от украинските и руските източници като цяло се доближава до едно и също, но нюансите са видими и от двете страни. На първо място, в сутрешната сводка на украинския щаб изрично е посочено, че руснаците не могат да пробият северния фланг – Богдановка (5-6 километра север-северозапад). Отново обаче е имало руски пехотни атаки в посока Хромово – там, откъдето минава Пътят на живота тоест за логистиката на украинските защитници на Бахмут. Украинският телеграм канал "Говори Снайпер +" изрично съобщава за 5 неуспешни руски пехотни атаки с цел прекъсване на пътя.

Друг украински телеграм канал с информация от мястото на събитията - "Бахмутски демон", накратко съобщава, че жп гарата в центъра на града още е украинска позиция. Също там се уточнява, че украинската защита в момента е съсредоточена да опази Хромово, Ивановско от юг (5-6 километра от Бахмут), откъдето върви път Т0504 Константиновка – Часов Яр – Бахмут и по различни улици вътре в Бахмут.

За втори пореден ден руското военно министерство дава конкретни подробности за Бахмут, след като седмици наред не казваше нищо конкретно по позиции на фронта в сводките си, а даваше само обобщени данни. Сега руснаците твърдят, че ЧВК Вагнер е овладяла три квартала в Бахмут, без да уточнява кои и че елитните десантчици на руските ВВС успешно подсигуряват фланговете на наемниците на Евгений Пригожин срещу украински контраудар. Руският пропагандист Семьон Пегов пише, че наистина от север руснаците не могат да напреднат, като специално посочва Богдановка и че в северните райони на Бахмут "предстоят битки". Имало обаче напредък в централната и южната част на града. А свързваният с финансиране от Пригожин руски телеграм канал "Рибар" добавя, че битката за жп гара "Бахмут-2" предстои и че в центъра на града боят е буквално за всяка къща.

В дневния обзор на ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично е посочено, че за 12 април няма абсолютно никакви потвърдени с геолокализирани кадри руски успехи в и около Бахмут. Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати коментира, че ЧВК Вагнер атакува в Бахмут с малки щурмови групи.

Не мечтайте много за Бахмут: Украинско предупреждение и сигнали за обезглавени украински военни (ВИДЕО)

При Авдеевка също няма решителен руски пробив – руснаците имат малко повече тактически успехи на северния фланг, като са заели нови позиции до Новобахмутовка (10 километра северно от Авдеевка) и са пресекли магистрала N20 (Донецк – Краматорск – Славянск). Най-горещата точка в това направление на фронта обаче си остава Маринка – на 27 километра южно от Авдеевка. Градчето така и не пада, макар че 13 месеца руснаците го атакуват и сринаха с бомбардировки и обстрели кажи-речи всяка сграда там.

В Луганска област руснаците имат известни успехи в горския парк Серебрянка, до Кремена, но така и не могат да атакуват успешно Билохоривка, на 10 километра южно от Кремена. Тази позиция е ключова за лесното преминаване на реките Северски Донец и Жребец. А в Крим, след като руските окупатори отмениха празненствата за Деня на победата (9 май), продължава усиленото изграждане на защитни съоръжения:

Кога ще започне обаче украинската контраофанзива? Олексий Арестович вече коментира в различни разговори, че в Украйна все още е доста дъждовно и това е основна пречка. Той предупреди и друго - когато започне, никой няма да излезе да каже по телевизията "тръгнахме". Ще разберете по увеличения брой руски жертви, е общото послание на Арестович и различни украински коментатори.

Интересен акцент в обзора на ISW е, че в Русия се засилва руският национализъм като крайности. Даден е пример с убийството на 17-годишен руски тийнейджър от група таджики в Челябински и как ръководителят на Руския следствен комитет Александър Бастрюкин започна да сипе обвинения, че мигрантите дестабилизират Русия "чрез внос на тероризъм и екстремизъм". Същият този Бастрюкин обаче говореше как взелите руски паспорти мигранти специално от кавказки произход трябва да влизат в руската армия, за да защитават страната, която им е дала гражданство. В този контекст в град Уфа група млади мъже минават близо до административни сгради и с познатия нацистки поздрав крещят "Русия за руснаците":

ОЩЕ: Пригожин се готви да пробие като Путин, Русия се готви да се брани в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

Няма да е като с ЧВК "Вагнер": Министър за приема на престъпници в украинската армия

Какво е поразено в петролната рафинерия в Калуга: Първи украински данни (ВИДЕО)

Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург (ВИДЕО)

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа