Балетисти напускат Болшой театър в знак на протест срещу войната в Украйна

4601
Балетисти напускат Болшой театър в знак на протест срещу войната в Украйна
Снимка: Getty Images

Редица звезди на Болшой театър, както и на знаменития Мариински театър в Санкт Петербург, обявиха през последните дни, че напускат танцовите трупи в знак на протест срещу войната, която Русия води в Украйна.

Руската примабалерина Олга Смирнова е една от тях - тя се разделя с балета на Болшой театър в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна. Примата заяви, че не може „да остане безразлична към тази глобална катастрофа“.

В социалните мрежи Смирнова написа, че е "против войната с всички фибри на душата си". Във Фейсбук примата споделя и публикация, с всяка дума в която очевидно е напълно съгласна. В нея се припомнят думите на руския президент Владимир Путин, че "военната операция" ще бъде за защита на Донецката и Луганската народни републики. Но вместо това "нашите танкове отидоха не към Донецк, а към Харков, Киев и Херсон. Оказа се война – война, за която хората не са питани... Седмица по-късно стана ясно, че вместо блицкриг срещу митичните нацистки батальони страната ни е в голяма война срещу цялата украинска армия и срещу украинския народ." Нататък се подчертава, че броят на убитите руски войници много бързо е стигнал стотици. И се казва още: "Нашата артилерия започна да стреля на сляпо, унищожавайки жилищни райони в украинските градове. Стана ясно, че можем да говорим за военни престъпления."

ВИЖТЕ ОЩЕ: Одеса в тревожно очакване на руската атака 

Олена Зеленска и нейната собствена битка за Украйна

Олена Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, която досега стоеше в сянка, от началото на войната в Украйна зап...

Примата е взела решение да напусне и Русия и съвсем скоро ще се присъедини към Холандския национален балет.

фейсбук

Олга Смирнова далеч не е единствената, която е взела това решение. Нейните колеги, солистите на Болшой театър бразилецът Давид Мота Соарес и италианецът Якопо Тиси, още преди две седмици обявиха, че напускат легендарния театър в знак на солидарност с жертвите на войната в Украйна. „С дълбока тъга напуснах Болшой театър, моите учители, моите колеги, приятелите ми и мястото, което толкова години смятах за свой дом“, написа 24-годишният Соарес в Instagram. „Не мога да се държа така, сякаш нищо не се е случило. Не мога да повярвам, че това се случва отново, мислех си, че сме си научили уроците от миналото“, добави още той. Соарес подчертава, че има много приятели в Украйна: „Не мога да си представя колко много трябва да страдат в момента, сърцето ми е с тях!“.

Неговият сънародник Виктор Кайшета, втори солист на Мариинския театър в Санкт Петербург, също обяви, че си тръгва от Русия след пет години, прекарани там. В Instagram той коментира, че чувства „болката на целия украински народ“.

Командирът на полка "Азов" получи награда "Герой на Украйна" (ВИДЕО)

Специална благодарност към всички, които смело бранят Украйна, изказа украинският президент Володимир Зеленски. Сред имената, които той...

Италианецът Якопо Тиси написа в Instagram: „Шокиран съм от тази ситуация, която ни се случи за една нощ, и честно казано, в момента не мога да продължа кариерата си в Москва“.

Британецът Ксандър Париш, главен танцьор на Мариинския театър в Санкт Петербург, също обяви, че напуска известния балет като добави, че е взел трудното решение да напусне Русия „поне докато се върне мирът“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Купчина детски колички в Лвов - колкото са убитите деца в Украйна (СНИМКА) 

Освен това Болшой театър в Москва вече остана без своя музикален директор, руският диригент Туган Сохиев, който обяви, че се намира под натиск да вземе отношение относно събитията в Украйна.

Припомняме, че още на 25 февруари Кралската опера в Лондон обяви, че отменя спектаклите на Болшой театър, насрочени за това лято, заради руската инвазия в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа