Bild: НАТО се готви за война с Русия

20449
Bild: НАТО се готви за война с Русия
Снимка: Getty Images

Германия се готви за въоръжен конфликт с Руската федерация, който може да започне в съвсем близко бъдеще. Ескалацията може да се случи още през февруари тази година, а реални бойни действия могат да започнат от лятото.

Това се предвижда в тренировъчен сценарий, докладван в секретни документи на Бундесвера, публикувани на 14 януари, за които пише германският ежедневник Bild. Разглежданият сценарий на развитието на събитията е под името "Отбраната на Алианса 2025" и действията по него ще започнат след няколко седмици. Сценарият очертава стъпка по стъпка и месец по месец как ще действа руският диктатор Владимир Путин и как НАТО ще трябва да се защити.

Още: Трудно начало, мобилизация и дефицит на пари: Какво ще донесе 2024 г. на Украйна?

Русия побеждава в Украйна и започва с хибридни атаки

В описания вариант Москва може да започне нова мобилизация на минимум 200 хиляди души, след което Русия ще предприеме през пролетта поредна офанзива в Украйна, разчитайки на намалялата подкрепа на Запада. Ако всичко се развива по плана на Кремъл, до юни е възможно руските сили да победят в Украйна и в такъв случай още от юли 2024 г. Москва ще започне първоначално с хибридни атаки в балтийските страни, опитвайки се да провокира пряк сблъсък с войските на НАТО. Пак с тази цел Русия ще стартира и мащабни военни учения както на своя територия, така и в Беларус. В ученията ще участват най-малко 50 хиляди войници.

Калининград и Сувалския коридор

Също така в материала се посочва, че изостряне на ситуацията може да се очаква след като Русия прехвърли своите войски и ракети със среден обсег на действие на територията на Калининград - към месец октомври. Съответно през декември 2024 г. може да се очаква "внезапно" да възникне "граничен конфликт" с голям брой жертви в близост до коридора Сувалки между Полша и Литва.

Още: Англия изпраща 20 000 военни в подкрепа на НАТО в Европа

Москва използва момента, когато САЩ временно са без президент

Прави впечатление също, че прогнозата всичко това да се случи съвпада с момента, когато Съединените щати ще останат за няколко седмици без президент заради изборите, които точно по това време предстои да се проведат. В такъв случай може да се повторят събитията от 2014 г., когато Русия нахлу на територията на Украйна, с тази разлика, че сега тя иска директен конфликт с НАТО.

По-нататък сценарият предвижда в края на годината свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което Русия ще обвини Запада в подготовка на атаки срещу Кремъл, съответно на специално заседание на Съвета на НАТО Полша и балтийските държави ще поискат защита от Москва.

Още: Ескалацията вече е факт: Литва предлага стратегия на НАТО срещу руската заплаха

Денят "Х"

Още през следващата 2025 г. Москва отново ще прибегне до пропагандата си, за да представи ситуацията в съвсем различна светлина, което да й даде претекст докъм март да изпрати войските си в балтийските страни и Беларус - спряга се цифра от минимум 70 хиляди руски военни.

Според разгледания тук сценарий до края на пролетта, НАТО вероятно ще реши да вземе "надеждни мерки за възпиране" срещу руска атака откъм Беларус и Калининград като прехвърли 300 хиляди войници, включително 30 хиляди войници на Бундесвера, на източния фланг. Именно в този ден "Х" ще започне и глобалната конфронтация.

Още: Швеция изпраща войски в Латвия, латвийският министър на отбраната не крие радостта си

Интересното е, че според сценария конфликтът ще приключи само един месец по-късно. Но не е даден ясен отговор дали НАТО ще успее да възпре Русия от агресия - този въпрос остава открит, се посочва в статията. Освен това от съображения за сигурност в документа не е отразена информацията за броя и движенията на войските на НАТО.

Още: „Всичко отива към Трета световна война“: Прогнозата на украински боец от „Вълците на Да Винчи"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа