Битката за нов председател на ЕК - нова разделителна линия в ЕС

3668
Битката за нов председател на ЕК - нова разделителна линия в ЕС
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

Между Франция и Германия се появиха признаци на разногласия, след снощната среща на лидерите на ЕС, която е първата след края на европейските избори, предаде БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Лидерите на Франция и Германия вече предложиха различни личности да поемат ключовата роля на председател на Европейската комисия. Гласуването за Европейския парламент (ЕП) показа, че големите центристки блокове губят своето мнозинство за първи път. Засега Европейската народна партия (ЕНП) има 180 места, а Партията на европейските социалисти (ПЕС) е със 147 места, което значи, че двете най-големи политически семейства нямат мнозинство.

В преговорите за нов председател на ЕК, които могат да отнемат месеци участва и британският премиер Тереза Мей, но източници от Брюксел са потвърдили пред медиите, че не е имало разговори за Brexit.

Възходът на либералите спъва Вебер за председател на ЕК

Новата либерална група в Европейския парламент оспорва кандидатурата на Манфред Вебер за бъдещ председател на Европейската комисия. Веб...

Кой ще поеме управлението на ЕК?

Прекалено рано е да се каже. Преговорите вероятно ще бъдат дълги и трудни, като вече се спрягат имената на няколко кандидати.

Сега предизвикателството е много по-голямо за кандидата на ЕНП Манфред Вебер, след като блокът му се сви от 217 места на 180 в парламент със 751 места. Пристигайки в Брюксел, Меркел каза, че "разбира се" подкрепя г-н Вебер, тъй като нейната партия е една от групите в ЕНП. Дотук и българският премиер Бойко Борисов говори в този тон.

Френският президент Еманюел Макрон, който се очаква да се присъедини към либералите от АЛДЕ и така те да са убедително трета политическа сила в новия ЕП със 109 места, дори не спомена Вебер като възможен кандидат - вместо това посочи главния преговарящ за Brexit Мишел Барние, който е французин, датският либерал и комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер и сегашния зам.-председател на ЕК и кандидат на ПЕС Франс Тимерманс с аргумент, че те имат "правилните умения". Самият Тимерманс сравни процеса на номинация за председател на ЕК с бруталната телевизионна фантастична драма "Игра на тронове".

Наследникът на Юнкер - все още много неясен

Трима кандидати са в списъка за наследници на Жан-Клод Юнкер като президент на Европейската комисията, но може да има споразумение, с к...

Иначе има и лек оптимизъм - холандският премиер Марк Рюте каза, че евролидерите са се договорили да има пакетна сделка т.е. нов председател на ЕК, нов председател на Европейския съвет, нов председател на ЕЦБ и нов външен министър.

Оптимистична нотка

"Трудният процес на Brexit действа като "ваксина" срещу анти-европейските настроения на континента. Тъй като европейците виждат на практика какво означава Brexit, те също така си направиха изводите. Brexit е ваксина срещу пропагандата срещу ЕС и фалшивите новини. Огромното мнозинство гласува за по-ефективен, по-силен и единен ЕС, като отхвърли онези, които искат слаба Европа. Това е мощен знак", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред журналисти в Брюксел.

Той добави, че всъщност, "тъй като хората станаха по-проевропейски настроени, някои основни евроскептични партии изоставиха анти-европейските лозунги и се представиха като реформатори от ЕС. Това е положително развитие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа