Бившето каталунско ръководство ще се яви в съда без Пучдемон

1336
Бившето каталунско ръководство ще се яви в съда без Пучдемон
Снимка: Getty Images/Guliver

Отстраненото политическо ръководство на Каталуния ще се яви в съда без Карлес Пучдемон, пише испанският вестник El Pais.

Вече се появи снимка на заместника на Пучдемон в каталунското правителство - Ориол Жункерас, който влиза в съда. Говорителят на каталунския парламент (бел. ред. - де факто председател) Карме Форкадел също се появи. Смята се, че испанската прокуратура ще поиска всички с обвинения да останат в ареста, до същинското дело.

Испанският съд призова на разпит Пучдемон и членове на правителството му

Испанският съд съобщи, че е привикал бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и други 13 бивши членове на неговото правителство на раз...

Пучдемон иска да даде показания във връзка с криминалното разследване за антидържавна дейност и бунт в Белгия, заяви белгийският адвокат на отстранения от поста си бивш лидер на Каталуния.

„Той е категоричен, че няма да иде в Мадрид и аз му предложих вместо това да бъде разпитан тук, в Белгия“, каза адвокатът Пол Бекерт. Той добави, че Пучдемон няма намерение да се върне в Испания заради силната вероятност да бъде арестуван.

Испанските власти задействаха правни механизми срещу 20 каталунски политици, участвали в приетата от регионалния парламент декларация за независимост миналия петък.

Пучдемон и 13 членове на неговия кабинет, всички от които бяха лишени от постовете си от Мадрид, поел пряк контрол върху областта съгласно чл. 155 от Конституцията на Испания, са получили призовки в четвъртък да се явят в Аудиенсия насионал с функциите на Върховен съд. Всички те може да бъдат съдени за бунт, антидържавна дейност и злоупотреба с държавни средства. За бунт испанското правосъдие предвижда максимална присъда до 30 г. затвор.

Няма да искам политическо убежище, обяви Пучдемон от Брюксел

Няма да искам политическо убежище в Белгия. Това заяви бившият вече каталунски лидер Карлес Пудчемон на пресконференция в Брюксел. По ...

Пучдемон бе разкритикуван от някои от своите за това, че е избягал в Белгия, вместо да остане в Испания, за да се защити срещу обвиненията, пише The Daily Telegraph.

Според Жоан Жосеп Нует, депутат от местния парламент на Каталуния, който ще бъде разпитан от съда в Испания, заяви, че Пучдемон е „безотговорен“, бягайки в Брюксел. „Това отношение от Пучдемон може да доведе до това всички привикани в съда да бъдат задържани, защото той показва донякъде, че бягството е възможно“, заяви той. Нует призова Пучдемон да спре да си играе с „жестове“ и да се фокусира за договарянето на законен референдум с Испания, предаде Фокус.

Бившият министър на бизнеса в Каталуния Санти Вила заяви, че ще се защити пред съдиите в Мадрид. Той заяви, че е било наивно да се провежда референдум без да се установят необходимите държавни механизми. „Някои членове на бившето правителство показаха изненадваща наивност за хора на тяхната възраст“, заяви Вила.

Междувременно управляващата Испанска народна партия се присмя на решението на Пучдемон да избяга в Брюксел. „Повече се притеснявам от това, че компаниите напускат Барселона, отколкото от бягството на Пучдемон“, заяви говорителят на партията Андреа Леви.

Пучдемон ще даде пресконференция в Брюксел

Отстраненият от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон ще даде пресконференция от Брюксел, където пристигна в понеделник Очаква се съб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа