Близък до Путин открил фирма във Великобритания, въпреки че е в санкционния списък на Лондон

2244
Близък до Путин открил фирма във Великобритания, въпреки че е в санкционния списък на Лондон
Снимка: iStock

Компания в Обединеното кралство е създадена на името на един от висшите служители на Владимир Путин в окупираната от Русия Източна Украйна, въпреки че той се намира под санкции. Владимир Салдо, който е свързан с Кремъл, е посочен като собственик на британска компания, регистрирана през ноември, пет месеца след като името му беше добавено към списъка със санкции на Лондон, твърди в публикация британският Guardian.

Правителството на Обединеното кралство превърна икономическия натиск в централна част от опитите си да подкопае войната на Путин в Украйна. Но повече от година след инвазията предложенията, които биха превърнали в престъпление хората под санкции да създават британски компании, все още не са станали закон. През юни 2022 г. правителството замрази всички британски активи, притежавани от Салдо, и му забрани да влиза в страната. Британски служители го обвиняват в „насърчаване на политики и действия, които дестабилизират Украйна и подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета или независимостта на страната“. Въпреки това, от ноември той фигурира като собственик на британска компания с адрес в квартал Хатън Гардън в централен Лондон.

Путин нареди ответни мерки на конфискация на руски активи в чужбина

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се въвежда временно управление на активите на лица от неприятелски държави. Мярк...

Companies House – корпоративният регистър на Обединеното кралство, не изисква доказателство за самоличност, когато хората създават компании. Говорител на правителството отказа да каже дали са предприети някакви действия срещу Grainholding, която остава вписана като действаща компания. „Не коментираме отделни случаи“, каза той.

Маргарет Ходж, депутат от Лейбъристката партия, която настоява за засилване на прилагането на санкциите, каза: „Тази компания прави ли пари? Ние не знаем. Има ли банкова сметка в Обединеното кралство? И това не знаем. Органите на реда знаят ли за това? Ние не знаем. И замразили ли са този актив? Това ние също не знаем. Тази система е бъркотия от началото до края“, категорична е тя.

Контролът в Companies House е толкова слаб, че документите за учредяване сами по себе си не са потвърждение, че Салдо действително е създал Grainholding. Правителството предложи хората, които създават компании, да бъдат задължени да доказват самоличността си. Но тъй като тези правила все още не са въведени в сила, посочените собственици на ново предприятие не трябва да доказват, че са тези, за които се представят.

В документите на компанията се казва, че Grainholding има капитал от £1 милион, като Saldo притежава половината от акциите, а друг украинец - останалите. Според независимия новинарски сайт Meduza Салдо е „най-влиятелният регионален политик, който подкрепя руската окупация на Южна Украйна“. Бизнесменът, който е около 60 годишен, беше кмет на Херсон в продължение на 10 години, преди да бъде избран през 2012 г. в националния парламент от партията на проруския президент Виктор Янукович. По-късно политическата кариера на Салдо затихва. През 2016 г. той беше обвинен, че е сключил сделки с руското разузнаване, но не доведе до обвинения.

Полша и балтийските страни искат санкции срещу "Газпромбанк"

Полша, Литва, Латвия и Естония искат ЕС да наложи санкции на най-голямата руска газова банка "Газпромбанк" в следващия, 11-и пакет нака...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Когато руските войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., Херсон беше награда. Той формира част от „сухопътния мост“, свързващ Русия с Крим. След седмици Салдо беше назначен за ръководител на „военно-цивилната администрация“ на региона. Когато стана един от първите украинци в окупирана територия, които приеха предложението на Путин за руски паспорт, Салдо заяви: „Винаги съм смятал, че ние сме една държава и един народ.“

След като се разболя - неговите помощници отрекоха съобщенията, че е бил отровен - Салдо възобнови задълженията си. Но в края на миналата година украинска контраофанзива принуди руските сили да се изтеглят от Херсон на далечния бряг на река Днепър. Преди градът да падне, Салдо отговори, като изпрати цивилни в района, който все още е под руски контрол, където той обяви изграждането на нов град. Къщата, която изоставил, е била претърсена от украинската полиция. Той е обвинен в държавна измяна в Украйна.

Съобщава се, че личните бизнес интереси на Салдо варират от строителство до производство на комплекти за йога. Вписването в официалния регистър на Обединеното кралство за Grainholding, компанията, основана със Салдо като регистриран собственик, предполага, че той може да е разширил своя бизнес с доходоносна търговия на Украйна със селскостопански стоки. Този месец Салдо пътува до Москва за аудиенция с Путин в Кремъл. Според официален препис от срещата им Салдо е поискал помощ с доставки на газ и 25 милиарда рубли, или около 300 милиона долара, за склад, който да помогне на Херсон да снабди Русия със зеленчуци. „Със сигурност ще ви помогнем“, отговорил Путин, за когото съдът в Хага издаде заповед за арест. Дни по-късно руският президент посети части от района на Херсон, все още под руски контрол.

Русия продава големи количества петрол през тези държави - перачници

Страните от коалицията, наложила ценови таван на руския петрол, са увеличили вноса на рафинирани петролни продукти от страни, които са ...

Няма предположения бизнесменът и Grainholding да са замесени в корупция или пране на пари. Фактът обаче, че фирмата е създадена на името на служител на Путин под санкции, повдига по-широки въпроси относно липсата на надзор върху британските компании.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com