Борисов отива в Брюксел на мини среща за бежанския поток през Западните Балкани

4289
Борисов отива в Брюксел на мини среща за бежанския поток през Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер призова за среща на върха в Брюксел в неделя, на която да се разгледа проблема с бежанския поток през Западните Балкани, съобщиха от Комисията.

Като се вземе под внимание нарастващата извънредната ситуация в страните от Западните Балкани на пътя на миграционния поток, е на лице нуждата от много по-голямо сътрудничество, по-широки консултации и незабавни оперативни действия. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска среща на лидерите на ниво държавни глави или правителствените ръководители на 25 октомври, за да се обсъдят бежанските потоци по маршрута през Западните Балкани, се казва в съобщението на ЕК.

Юнкер призова Гърция да приеме съвместното с Турция патрулиране в Егейско море

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова Атина да преразгледа отказа си от съвместно с Турция патрулиране в Егейско море с...

Ще присъстват лидерите на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Председателят на Европейския съвет, на люксембургското председателство на Съвета на ЕС и на Върховния комисар на ООН за бежанците също са поканени да присъстват срещата.

Министър-председателят Бойко Борисов напусна извънредно последната среща на лидерите на 28-те страни членки на ЕС заради инцидента близо до границата с Турция, при който загина нелегално преминал границата мигрант от Афганистан.

Междувременно около 3500 бежанци от Близкия изток са дочакали утрото в студ и дъжд край сръбското село Беркасово, до границата с Хърватия, съобщи ТАНЮГ. Хърватските власти допускат спорадично групи от 50 до 100 души, насочвани към приемния център в Опатовац. Същевременно броят на пристигащите в Гърция по море мигранти надхвърли 500 000 души, по данни на върховния комисар ООН за бежанците. В понеделник са пристигнали 8000 души и общият брой се увеличил до 502 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа