Британски евродепутат поиска разследване на разходи на Кристалина Георгиева

5138
Британски евродепутат поиска разследване на разходи на Кристалина Георгиева

Британският евродепутат Дейвид Кембъл Банерман поиска Европейската сметна палата (ЕСП) да прегледа транспортните разходи за последните две години на вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Причината - според Банерман през този период тя е водила своята кампания за поста на генерален секретар на ООН, съобщава EurActiv.

Още на 12 януари евродепутатът отправя запитване до ЕК защо Георгиева прави чести международни пътувания за сметка на ЕС. По думите му подобни дейности не отговарят на нейното портфолио като отговаряща за бюджета и човешките ресурси.

Юнкер се радва, че Кристалина Георгиева се завръща в ЕК

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е радостен, че Антонио Гутериш получи силна подкрепа от Съвета за сигурност на ООН...

На 15 март председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изпраща отговор, в който се посочва, че той е наредил на своите заместници да координират работата на ЕК в ключови области, които включват насърчаването на европейски политики на международно ниво. По отношение на Георгиева Юнкер казва, че от май 2015 г. тя съпредседателства панела на високо ниво на ООН за хуманитарно финансиране. Въпреки това Банерман посочва, че не се чувства доволен от отговора, в който не е включено директно обяснение за пътуванията на Георгиева до Ню Йорк и Етиопия например, пише БГНЕС. Според него съществува „значителната спекулация“, че Георгиева води кампания за поста на генерален секретар на ООН от най-малко две години „както най-малко един постоянен представител твърдеше“.

Според Банерман във всеки случай „средства на европейски данъкоплатци са използвани неправилно“. „Най-добрият начин за постигане на необходимото уверение би било пълен списък на всички посещения на комисар Георгиева извън ЕС и пълна сметка на разходите на европейския комисар и нейният персонал, които да бъдат предадени на Европейската сметна палата за незабавна проверка“, казва Банерман.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов заяви, че Георгиева е била във връзка с Русия по отношение на кандидатурата си за ООН от много време. В същото време говорителят на ЕК Маргаритис Схинас посочи, че Георгиева наистина е обсъждала с Юнкер възможността да се кандидатира за генерален секретар. Въпреки това официалната кампания на българката продължи само една седмица, след като премиерът Бойко Борисов оттегли кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и издигна тази на Георгиева на 28 септември. На 5 октомври Съветът за сигурност на ООН единодушно избра португалеца Антонио Гутереш за наследник на Бан Ки Мун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа