Британски министър призна, че Лондон не е правил анализ за икономическите ефекти на Brexit

2279
Британски министър призна, че Лондон не е правил анализ за икономическите ефекти на Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания не е правила официално секторно изследване и няма официални оценки за ефекта от Brexit върху британската икономика. Това стана ясно от изказване на британския министър по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис пред една от комисиите на британския парламент, предаде EurActiv.

Признанието моментално предизвика критика от страна на британските депутатите, които напомниха на Дейвис, че преди време е заявявал, че правителството е анализирало задълбочено влиянието на Brexit в различните сектори на британската икономика. "Няма систематична оценка за въздействието на Brexit, за която да знам", са точните думи на Дейвис сега.

Няма по-опасно нещо от гнева на една бивша и унизена британска колония

За привържениците на Brexit Великобритания цели да си върне позицията като авантюристичен световен лидер, стремящ се да изгради нови вр...

"Дали заради некомпетентност или неискреност, но Дейвид Дейвис е заблуждавал парламента от самото начало. Невероятно е, че това толкова шумно прокламирано изследване дори не съществува, което значи, че правителството няма идея как ще се отразят плановете му за Brexit върху Великобритания", възмути се Вера Хохаус, депутат от либерал-демократите.

Всъщност предишната версия на Дейвис за секторното изследване беше, че това е технически, а не официален документ и че ако правителството го представи пред парламента, това може да подкопае усилията за благоприятен резултат от преговорите с ЕС. Парламентът, обаче, поиска "техническия документ" и депутатите се оплакаха, че той е неясен и непълен, като поискаха от Дейвис повече информация.

"В някакъв момент ще направим всичко възможно да изчислим ефекта според различните възможности за приключване на преговорите с ЕС върху икономиката ни, но все още не сме стигнали до втора фаза (бел. ред. - преговорите между Лондон и Брюксел за бъдещо търговско споразумение)", каза Дейвис.

Припомняме, че във Великобритания имаше сериозен спор коя власт да има повече контрол върху Brexit – изпълнителната или законодателната. В крайна сметка британският парламент трябва да одобри всяко споразумение, което правителството договори с ЕС за Brexit.

И Шотландия иска да остане в Единния пазар на ЕС по примера на Ирландия

Шотландия трябва да бъде оставена в Единния пазар на ЕС, след като бе съобщено, че Северна Ирландия и Република Ирландия може да остана...

В момента текат преговорите между ЕС и Великобритания по първата фаза – постигане на споразумение относно парите, които Лондон трябва да плати на европейския бюджет заради излизането си от ЕС, правата на гражданите на ЕС на британска земя след Brexit и на британските граждани на територията на ЕС и границата между Ирландия и Северна Ирландия. Точно последният въпрос е най-труден – Ирландия вече заплашва с вето, тъй като Лондон така и не желае да остави положението на границата все едно продължават да действат правилата на Митническия съюз на ЕС. Юнионистите от Северна Ирландия, които всъщност осигуряват мнозинство на Тереза Мей в парламента с 10-те си депутати, са категорични, че не искат абсолютно никакви регулации и регулаторни режими по границата. Така те провалиха проектоспоразумение, според което щеше да има регулаторни режими по границата между Ирландия и Северна Ирландия само за някои сектори - селско стопанство, транспорт и енергетика, а в замяна Ирландия щеше да се откаже от настояването си Северна Ирландия да бъде считана за част от Митническия съюз на ЕС.

Следващата седмица предстои среща на върха на Европейския съвет (14-15 декември), като се очаква тогава да има по-голяма яснота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа