Британски поглед: Светът без пенсиониране

6823
Британски поглед: Светът без пенсиониране
Снимка: БГНЕС

Навлизаме в епоха, в която няма пенсиониране. Пътят до тази смразяваща реалност не е дълъг - първото поколение, което ще я изпита, е това, което днес е над 40 и над 50 години. Тези хора са израснали, очаквайки че ще се радват на пенсиониране като това на родителите си - да спрат да работат малко след 60-годишна възраст, с добър гарантиран доход и с достатъчно години пред себе си, за да преследват неосъществените си мечти. За тях обаче може би вече е прекалено късно да направят промените, които изобщо ще им позволят да се пенсионират.

През 2010 г. британските жени се пенсионираха на 60 години, а мъжете - на 65 години. До октомври 2020 г. и двата пола ще трябва да чакат до 66 години. До 2028 г. пенсионната възраст ще се повиши отново до 67 години. И страшната картина ще продължи. След 2060 г. хората ще работят над 70-годишна възраст, но според нови проучвания, ще се наложи да работим и след 80 години, ако искаме да имаме пенсионния стандарт на родителите си.

Така изглежда светът без пенсиониране. Служителите ще са принудени да работят, въпреки че физически не могат. Повишаването на възрастта за пенсиониране ще създаде ново социално неравенство. Онези, живеещи в райони, където продължителността на живота е по-ниска от пенсионната възраст, ще субсидират останалите, умирайки преди да са имали възможността да получат пенсиите си.

Българите работят най-малко за пенсия след италианците в ЕС

Българите работят най-малко за пенсия след италианците в ЕС. Това показва проучване на европейската статистическа служба Евростат за пр...

Източник: Getty Images/Guliver

Пенсионирането вероятно ще продължи в относително позната форма в кратскосрочен и средносрочен план. В далечно бъдеще обаче този модел ще рухне.

Хората в пенсионна възраст, които не могат да си позволят да се пенсионират, но и не могат да продължат да работят - заради влошено здраве, защото трябва да се грижат за родителите си или защото работодателите предпочитат по-млади служители, ще се влеят в една армия от бедни, невиждана в последните 30 - 40 години.

Мнозина, които днес са над 20-годишни, няма да могат да спестяват по време на младостта си заради растящата безработица, студентски заеми и заради поскъпването на имотите. Когато остареят, представителите на това поколение бедни пенсионери ще мизерстват много повече, отколкото днешните бедни пенсионери.

Източник: Getty Images/Guliver

Няколко фактора допринесоха за това положение - повишаването на продължителността на живота, несъвършените пенсионни системи и собствената ни неспособност да спестяваме. Така се оказва, че невъзможността да се пенсионираме е цената, която светът плаща за това, че живее по-дълго.

Амелиа Хил, The Guardian

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа