Британският военен министър обяви, че се отказва от политиката

2532
Британският военен министър обяви, че се отказва от политиката
Снимка: Getty

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че ще се оттегли от поста си при следващото преструктуриране на кабинета през есента. Той заема позицията от 2019 г. насам.

Уолъс заяви пред Sunday Times, че няма да се кандидатира на следващите парламентарни избори, но изключи възможността да напусне "преждевременно". Бен Уолъс е бил министър на отбраната при трима министър-председатели и изигра важна роля в помощта на Обединеното кралство за Украйна.

Лондон: Това лято Украйна е освободила повече територия, отколкото Русия превзе през зимата (ВИДЕО)

„Като част от лятната си кампания за връщане на незаконно окупираната територия, Украйна вече си е възвърнала приблизително 300 к...

Източници на BBC заявиха, че очакват следващото пренареждане на кабинета през септември, т.е. тогава Бен Уолъс ще напусне. Съобщава се, че премиерът Риши Сунак планира да смени част от висшия си екип, но датата още не е потвърдена.

Уолъс заяви, че се отказва от политиката поради натоварването на семейството му. Неговият избирателен район Уайър и Престън Норт ще изчезне на следващите избори съгласно предстоящите промени в границите. Този ход идва след дни на спекулации, че Уолъс обмисля да напусне правителството.

Той винаги е бил популярен сред членовете на партията на торите и решението му вероятно ще бъде възприето като доста силен удар за формацията от някои консерватори, анализира BBC. Освен това в правителството остава голямо свободно място, което Риши Сунак ще трябва да запълни.

Миналата седмица министър-председателят се отрече от коментарите на Уолъс, в които военният министър предложи Украйна да покаже повече "благодарност" за оказаната ѝ военна подкрепа. ОЩЕ: Ние не сме куриери на Amazon: Бен Уолъс поиска повече благодарност от Украйна

Британският военен министър: Украйна ще освободи Крим до края на годината

Британският министър на отбраната Бен Уолъс смята, че Въоръжените сили на Украйна ще могат да освободят окупирания полуостров Крим до к...

Коментарите бяха направени по време на събитие на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е "абсурдно", че НАТО няма да даде график за членството на страната му в Алианса след края на войната с Русия.

В събота вечерта Уолъс заяви в Twitter, че коментарите му са били "донякъде погрешно представени" и че е искал да отбележи, че в някои парламенти "няма такава силна подкрепа, както във Великобритания".

Той отбеляза силната подкрепа за Киев сред британската общественост и добави, че "ще продължи да подкрепя Украйна по нейния път толкова дълго, колкото е необходимо".

Една от причините за напускането на политиката от страна на Уолъс може би е отказът на Вашингтон да подкрепи кандидатурата му за поста на нов генерален секретар на НАТО.

Британският министър на отбраната прикани Русия да спазва международното въздушно пространство

Британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство, след като САЩ съобщиха, че Р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Словакия: Фицо и тежката отрова на омразата. Всичко за политическата ситуация там

Ранени във военна академия в Санкт Петербург: Първи данни за удар с дрон (ВИДЕО)*

Има ли бойци на Френския чуждестранен легион в Украйна?

Защо в една германска провинция отменят правописа, включително на матурите

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа