Брюксел подготвя втори пакет санкции за нарушаване на човешките права

1265
Брюксел подготвя втори пакет санкции за нарушаване на човешките права
Снимка: Getty Images/Guliver

Брюксел подготвя втори пакет санкции заради нарушаване на човешките права в трети страни. Очаква се той да бъде готов за предстоящото заседание на Съвета на ЕС на 22 март, съобщи „Дойче веле”. Първият пакет беше въведен заради ареста на Навални.

По информация на агенция ДПА новият пакет санкции ще бъде в съответствие с така наречения Европейски акт "Магнитски". За него се очаква да бъде приложен преди всичко спрямо лица от азиатски и африкански държави, както и срещу руски граждани, които още не са попаднали в списъка на предходния санкционен пакет. Предполага се, че решението за разширяване на санкциите ще бъде прието бързо, а наказателните мерки, включващи забрана за влизане в ЕС и блокиране на активите, в скоро време ще влязат в сила.

Първи пратеник на новата власт във Вашингтон на срещи в Брюксел

Трилиони долари или евро ще бъдат необходими за опазване на природата, заяви специалният пратеник на американския президент по въпросит...

До влизането в сила на санкциите ще се пази в тайна при какви случаи на нарушаване на човешките права ще бъдат прилагани те и кой ще влезе в черния списък. ЕС иска по този начин да предотврати изнасяне на активи от своя територия до влизането на тези мерки в сила.

Първият пакет наказателни мерки в рамките на новия санкционен механизъм бе въведен в началото на март в отговор на ареста на опозиционера Алексей Навални.

Брюксел задейства за първи път приетия в края на 2020 г. инструмент, който позволява въвеждане на забрана за издаване на виза и замразяване на имуществото на отделни лица, виновни за грубо потъпкване на човешките права или получили облага от това.

Новият санкционен механизъм на ЕС няма географско ограничение и позволява да се предприемат мерки в отговор на нарушение на човешките права, извършени в която и да е точка на света извън ЕС. До момента Брюксел имаше възможност да налага санкции само срещу държави или в рамките на специален санкционен режим, например за борба с кибератаки или срещу използването на химическо оръжие. Санкции като реакция на грубо нарушаване на правата на човека – изтезания, извънсъдебни присъди или произволно задържане бяха практически невъзможни. До приемането на новия механизъм ЕС не разполагаше с инструмент за наказание на виновните в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, отбелязва ДПА.

Брюксел предлага създаване на регистър с всички ваксинирани срещу COVID-19 по света

Европейската комисия предложи днес данните за всички ваксинирани срещу коронавирус по света да бъдат съхранявани под егидата на ООН. Уд...

Образец за новия механизъм за санкции на ЕС стана американският акт "Магнитски", приет през 2016 г. от Конгреса на САЩ за наказание на лица, носещи отговорност за смъртта на руския одитор Сергей Магнитски през 2009 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа