Бум на производството: Украйна прави по 8 самоходни гаубици "Богдана" месечно (ВИДЕО)

4718
Бум на производството: Украйна прави по 8 самоходни гаубици "Богдана" месечно (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Когато Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, украинската армия разполагаше само с едно артилерийско оръдие "Богдана". И все пак тази самоходна гаубица, произведена в Украйна през 2018 г. и способна да стреля със снаряди от калибъра на НАТО, се оказа толкова ефективна в първите дни на войната, че беше транспортирана с камиони до бойните полета в цялата страна - от североизточния град Харков до югозападното крайбрежие на Черно море и точките между тях.

Сега украинската оръжейна индустрия произвежда по осем самоходни артилерийски системи "Богдана" всеки месец. Въпреки че официалните лица не казват колко са направили общо, увеличеното производство е сигнал за потенциален бум на вътрешното оръжейно производство в страната като цяло, пише The New York Times.

Още: Украйна изпепели цял склад руски танкове и БТР-и и обяви старт на производство на своя гаубица (ВИДЕО)

Бум на вътрешното производство на оръжие

Нарастването на производството идва в ключов момент. Военната машина на Русия вече е увеличила четирикратно производството на оръжия. Украинските сили губят територии в някои ключови райони. Пакетът от помощи на САЩ за Киев все още е в процес на обсъждане в Конгреса, където е блокиран от републиканците. И докато европейските отбранителни фирми внимателно откриват свои проекти в Украйна, големите американски производители на оръжия все още не са се ангажирали с това.

Още: Forbes: Украйна може скоро да получи 34 млрд. долара за оръжия от САЩ

Широко разпространено е мнението, че Украйна трябва да възстанови вътрешната си отбранителна индустрия, за да не се налага военните ѝ да разчитат години наред на Запада, който понякога се колебае да изпрати сложни оръжейни системи - включително противовъздушна отбрана, танкове и ракети с голям обсег. Пример за последното е най-вече Германия с нейните ракети с обсег 500 км "Таурус".

Украинските военни инженери вече показаха изненадващи умения в комбинирането на по-стари оръжейни системи с по-модерна огнева мощ. Само през последната година украинските отбранителни компании са произвели три пъти повече бронирани машини, отколкото преди войната, и са увеличили четири пъти производството на противотанкови ракети, според украински правителствени документи, разгледани от The New York Times.

Според анализ на украинския военен бюджет до 2030 г., изготвен от фирмата за отбранително разузнаване Janes, финансирането за научноизследователска и развойна дейност се очаква да се увеличи осем пъти тази година - от 162 млн. долара на 1,3 млрд. долара. През 2023 г. военните поръчки скочиха до прогнозирания 20-годишен връх от близо 10 млрд. долара в сравнение с предвоенния период, когато те са възлизали на около 1 млрд. долара годишно.

"Казваме, че смъртта на врага започва от нас", каза Александър Камишин, министър на стратегическите индустрии на Украйна, в интервю през март. "Става дума да покажем, че не седим и не чакаме да дойдете да ни помогнете. Става въпрос за това да се опитаме да направим нещата сами".

Трудности

Производството на някои оръжия в Украйна се оказва по-трудно от това на други. Сред тях са 155-милиметровите артилерийски снаряди, които са крайно необходими на бойното поле, но зависят от внос на суровини и лицензионни права от западни производители или правителства. Камишин заяви, че вътрешното производство на 155-милиметрови снаряди е "на път" да се случи, но не каза кога.

Още: Германия дава пари за десетки хиляди снаряди в чешката инициатива за Украйна

Някога основен доставчик на Съветския съюз, украинската отбранителна индустрия се свива през трите десетилетия на бюджетни съкращения, след като страната обявява независимост през 1991 г. Сега правителството в Киев планира да похарчи около 6 млрд. долара през тази година за оръжия, произведени в Украйна, включително един милион дрона. "Можем да произведем повече, отколкото имаме налични средства", смята Камишин.

Още: Дрон порази поредна руска рафинерия - този път на над 1000 км от Украйна (СНИМКА)

Дългият период на упадък може да се окаже труден за преодоляване. За да се възобнови производството на артилерийското оръдие 2S22 "Богдана" например, служителите трябваше да издирят първоначалните конструктори и инженери на оръжието, някои от които бяха назначени на отговорни военни задачи в цяла Украйна.

До юни 2022 г. украинските сили използват 30-километровия обсег на оръдието "Богдана", за да унищожават руската противовъздушна отбрана в успешната битка за Змийския остров в Черно море.

"Това беше много голяма изненада за руснаците", казва майор Мирослав Хай, офицер от специалните операции, който помага за освобождаването на острова. "Те не можеха да разберат как някой е способен да използва артилерия на такова разстояние".

Още: С уникално оръжие Украйна би войниците на Путин на острова, където им каза "иди на ..." (ВИДЕО)

Какво правят европейските оръжейни компании в Украйна?

В Европа политическите лидери, които се притесняват от намаляването на американската подкрепа, и ръководителите на предприятия, които виждат нови пазарни възможности, насърчават дадени компании за военно производство в Украйна. Все пак може да минат няколко години, преди някое от тези оръжия или материали да достигне до бойното поле.

Германският оръжеен гигант Rheinmetall и турският производител на дронове Baykar са в процес на изграждане на производствени предприятия в Украйна. Министърът на отбраната на Франция заяви през март, че три френски компании, които произвеждат безпилотни самолети и сухопътно бойно оборудване, са близо до подобни споразумения.

Още: Ако има война, САЩ ще оставят Европа напълно сама: Оръжеен гигант алармира

Миналия месец Германия и Франция обявиха съвместно предприятие чрез отбранителния конгломерат KNDS за производство на части за танкове и гаубици в Украйна и евентуално на цели оръжейни системи.

Експерти твърдят, че украинската армия е разположила системи за противовъздушна отбрана около някои от най-критичните си оръжейни заводи. Вероятно подкрепените от чужбина заводи ще бъдат изградени предимно в западната част на страната, далеч от фронтовата линия, но също ще са защитени с ПВО.

Според украински и американски официални лица до момента нито един голям производител на оръжие от САЩ не е обявил планове за откриване на производствени линии в Украйна. Въпреки това някои висши ръководители посетиха Киев през последните седмици, за да се срещнат с Камишин и други официални лица, а администрацията на президента Джо Байдън беше домакин на срещи през декември, на които се срещнаха украински лидери и американски военни изпълнители.

Още: Новата военна помощ на САЩ за Украйна: След Великден, но какво точно?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа