Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия дава пари за десетки хиляди снаряди в чешката инициатива за Украйна

02 април 2024, 14:00 часа • 2699 прочитания

Германия ще финансира закупуването на 180 хиляди артилерийски снаряда за Украйна в рамките на чешката инициатива.

Още: Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Германия дава стотици милиони

Министерството на отбраната в Берлин съобщи, че страната планира да предостави 576 млн. евро (618 млн. долара) за чешкия план за боеприпасите.

Миналия месец германският министър на отбраната Борис Писториус обяви пакет от помощи за Украйна на стойност 478 млн. евро, без да се включва подкрепата за чешката инициатива за боеприпаси. "Общата стойност на двете мерки за подкрепа е повече от един милиард евро", заяви говорител на министерството пред "Ройтерс".

Снимка: Getty Images

В последния си военен пакет за Украйна от края на март германците включиха доставка на 18 000 снаряда: Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна.

Чешката инициатива - какво се знае?

На 27 март Чешката република отпусна допълнителни средства за закупуване на боеприпаси за Украйна. Според министър-председателя Петр Фиала към инициативата вече са се присъединили 20 държави.

Още: Forbes: Танкът Challenger 2 не е подходящ за войната в Украйна, ето защо (ВИДЕО)

Чешката инициатива предвижда закупуването на най-малко 800 хиляди артилерийски боеприпаса от страни извън ЕС. В същото време операцията се пази в тайна - известни са страните, които са предоставили средства за покупката, но не и държавите, които продават снарядите. Твърди се, че сред тях са Южна Корея, Турция, Южна Африка.

Според италианското издание Corriere della Sera по проекта е договорена доставка не на 800 000, а на 1 милион боеприпаса за Киев.

Още: Forbes: Украйна може скоро да получи 34 млрд. долара за оръжия от САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес