Ако има война, САЩ ще оставят Европа напълно сама: Оръжеен гигант алармира

4292
Ако има война, САЩ ще оставят Европа напълно сама: Оръжеен гигант алармира
Снимка: Getty Images

Изпълнителният директор на най-големия германски оръжеен концерн Rheinmetall - Армин Папергер - призова европейските страни да изградят по-големи и по-специализирани отбранителни групи, за да се конкурират с компаниите от САЩ. Според него Щатите могат да изоставят Европа при война и затова Старият континент трябва да се подготви максимално.

Още: Война на Русия с Европа: Най-големият оръжеен производител в Германия даде срок за подготовка

"САЩ ще се съсредоточат другаде, Европа ще е сама"

Ако Доналд Тръмп отново стане президент на САЩ, "натискът ще бъде по-голям" върху Германия, каза Папергер, но надпреварата за възстановяване на военната мощ на страната ще продължи независимо от това кой ще се окаже в Белия дом след изборите тази година.

Още: Дрон порази поредна руска рафинерия - този път на над 1000 км от Украйна (СНИМКА)

"САЩ се фокусират повече върху Азиатско-тихоокеанския регион, отколкото върху Европа", каза той в интервю за Financial Times. Ако "много рисковата ситуация" в региона предизвика пълномащабен въоръжен конфликт, "САЩ ще се съсредоточат върху Азия и тогава Европа ще остане напълно сама".

През последните десетилетия европейските лидери са приемали за даденост, че САЩ ще се притекат на помощ на континента в случай на военна заплаха, но "това вече няма да се случи", смята Папергер. Щатите, където републиканските законодатели блокираха военната помощ за Украйна, изпратиха "много ясно послание", което гласеше: "Ние повече няма да плащаме за вас", твърди шефът на Rheinmetall.

Само че отбранителните способности на САЩ са изправени пред свои собствени предизвикателства. Папергер открои нарастващата политическа поляризация там. "Голяма задача за следващия президент на САЩ ще бъде да сближи повече двете партии. Лошо е, ако най-голямата икономика в света и най-голяма отбранителна сила е разединена нация", каза той.

Още: Касапница за танкове и войници: Безумни руски жертви в Украйна, но Русия пълзи напред (ВИДЕО)

Европа е разединена - нужни са големи отбранителни компании

В интервюто Папергер заяви също така, че ако Европа желае по-тясно сътрудничество в областта на отбраната, страните трябва да се специализират в различни видове военни технологии.

"Няма много смисъл, ако, да речем, изберем втората или третата най-добра технология, защото една нация иска това" по националистически причини, каза той пред FT. "Това е най-трудната дискусия, която се води на правителствено ниво. Имаме нужда от големи компании в Европа", добави 61-годишният баварец.

Усилията на лидерите на ЕС за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната бяха възпрепятствани от разпокъсаността на индустрията. Европейските оръжейни компании се конкурират помежду си, военните бюджети се контролират на национално ниво, а отделните държави се стремят да запазят контрола върху стратегическите вериги за доставки, заводите, работните места и технологичното си предимство.

Още: Forbes: Танкът Challenger 2 не е подходящ за войната в Украйна, ето защо (ВИДЕО)

Успешен пример

Един пример за успешно трансгранично сътрудничество е най-големият европейски производител на ракети MBDA, който е собственост на британската BAE Systems и на европейската авиогрупа Airbus - и двете притежават по 37,5% от акциите, а останалата част се държи от италианската Leonardo.

Бързането на Европа да мобилизира отново армиите си е в полза на компании като Rheinmetall, която произвежда снаряди, бойни машини на пехотата, бойни дронове, гладкоцевно оръдие, което се монтира на танка Leopard 2, и други оръжия.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Rheinmetall разширява влиянието си

Базираното в Дюселдорф дружество, основано през 1889 г., развива бизнес с Русия, докато германското правителство не отнема лиценза му за износ през 2014 г. след анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Кремъл.

Още: "Вашингтон пост": САЩ продължават да снабдяват Израел с оръжие въпреки разногласията

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. цената на акциите на Rheinmetall нарасна повече от пет пъти, а компанията очаква до края на 2024 г. да има натрупани поръчки от членове на НАТО и негови съюзници на стойност 60 млрд. евро. Миналия месец Папергер продаде акции на стойност почти 5 млн. евро - малко над 6% от общия му дял в компанията.

Миналата година компанията завърши поглъщането на испанския си конкурент Expal на стойност 1,2 млрд. евро, с което затвърди водещата си позиция във веригата за доставки на боеприпаси. На 18 март тя се съгласи да закупи Reeq - нидерландски производител на безпилотни наземни превозни средства, използвани за бойни цели. Не е ясно каква ще е сумата по сделката.

Папергер призова ЕС да обмисли и създаването на еквивалент на израелската отбранителна система "Железен купол".

Той е оптимист за военното събуждане на Германия, или "Zeitenwende", както канцлерът Олаф Шолц нарече епохалната промяна в страната след началото на войната на Русия в Украйна. Едно текстово съобщение от министъра на отбраната Борис Писториус вече е било достатъчно, за да реши Rheinmetall да увеличи производството, каза Папергер пред германския вестник Der Spiegel по-рано тази година.

Още: Германската Rheinmetall ще спасява Европа от недостига на боеприпаси

Докато други германски изпълнители на отбранителни продукти се оплакват от липсата на конкретни поръчки от Берлин, Папергер заяви, че Rheinmetall е успяла бързо да увеличи капацитета си - през следващата година компанията ще произвежда 700 000 артилерийски снаряда в сравнение със 70 000 през 2022 г. Това ще стане благодарение на инвестициите в нови производствени линии.

"Винаги съм си мислел, че животът е опасен и че светът е опасен", каза Папергер, който работи в Rheinmetall от 1990 г. "Ето защо инвестирахме рано", добави той, посочвайки инвестициите в Унгария, Обединеното кралство и др. Локализирането и увеличаването на производствения капацитет в много страни е важно за бъдещите поръчки, добави той.

Още: Rheinmetall планира поне 4 оръжейни завода в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа