България е сред десетте най-бедни страни в Европа, компания й правят останалите балкански държави

2654
 България е сред десетте най-бедни страни в Европа, компания й правят останалите балкански държави
Снимка: Pixabay

Политически конфликти, войни, високи нива на безработица: Хората в Европа също се борят за оцеляване. Преглед на най-слабите в икономическо отношение региони правят от "Вирчафтс вохе".

Независимо дали става дума за Люксембург, Швейцария или Норвегия, фокусът често е върху богатството на европейските държави. Но винаги има две страни на медала. Защото хората в Европа също се борят за оцеляване. Ето кратък преглед на най-бедните страни в Европа, измерени като брутен вътрешен продукт на глава от населението, превърнат в евро:

Европа е изправена пред нарастваща бедност: Милиони хора ще усетят покачването на цените на газ и електроенергия

Под диктовката на Брюксел Европа набързо изоставя традиционните горива, но липсват възобновяеми източници. Газът се превърна в незамени...

Първа е Босна и Херцеговина, която е най-бедната страна в Европа. Само нивото на безработица е 40%. Това е третото най-високо равнище в света след Джибути и Конго. Това поставя Босна и Херцеговина далеч под нивото на бедните ѝ съседни държави. БВП на глава от населението е 7,46 евро.

Следва Албания.През последните две десетилетия бедността в Албания е намаляла значително. Въпреки това около една седма от албанците все още се считат за бедни. Повече от 5% от населението е недохранено, а около 11% от децата под 5-годишна възраст страдат от забавяне на растежа. Инфраструктурата е най-големият проблем на страната. Поради това Албания е много непривлекателна за чуждестранните инвеститори. БВП на глава от населението е 8,50 евро.

„Бронзовият“ медал е за РС Македония. Тя е третата най-бедна страна в Европа. Балканите продължават да се смятат за най-нестабилния регион в Европа. Повече от две трети от населението на бившата югославска република живее в селски райони. БВП на глава от населението е 9,20 евро.

Четвърта е Сърбия. През последните 30 години народът на Сърбия преживя огромен политически конфликт: разпадането на Социалистическа федеративна република Югославия, войните, които го съпътстваха, и международната изолация от общността на държавите. Бедността продължава да бъде наболял социален проблем в Сърбия. По данни на Световната банка около 25% от населението живее под националния праг на бедността. Високите нива на корупция и лошата инфраструктура са сериозна тежест за страната. Повече от 1,3 милиона души се борят за оцеляване. БВП на глава от населението е 9,92 евро.

Черна гора е на пето място. В сравнение с други европейски страни Черна гора е изключително малка и лесно може да бъде пренебрегната, но бедността й е поразителна. Безработицата е два пъти по-висока от средната за ЕС. По-голямата част от доходите идват от сектора на услугите. БВП на глава от населението е 10,13 евро.

Близо 97 млн. души в ЕС живеят на ръба на бедността

Хората, които живеят в риск от изпадане в бедност или социално изключване в рамките на Европейския съюз, наброяват 96.5 млн. души. Това...

Шестото място е за България. 65% от населението в момента не може или едва успява да покрие разходите си за живот. Това се дължи на високото ниво на задлъжнялост на държавните компании в енергийния сектор и болниците, лошата инфраструктура и заплахата от намаляване на населението. БВП на глава от населението е 12,77 евро.

Седма е Беларус, която също все още е силно засегната от икономическата криза. През последните години ситуацията се е подобрила съвсем малко. Повече от една четвърт от населението на Беларус все още живее под прага на бедността. Това засяга най-вече децата - те са най-големите жертви на този проблем. Децата от ромски произход и тези, които живеят в отдалечени селски райони, са най-засегнати от бедността. БВП на глава от населението е 13,42 евро.

След войните в Югославия Хърватия също се бори с пропастта между бедни и богати, тъй като бедността е особено разпространена в бившите военни зони. Икономиката се възстановява донякъде едва от няколко години. Туризмът и преработвателната промишленост са допринесли за развитието. БВП на глава от населението е 15,73 евро.

На девета позиция е Русия, където разликата между богатите и бедните е голяма: някои не могат да си набавят достатъчно, други се борят за живота си. Бедността не съответства на великата сила, каквато Русия трябва да бъде при управлението на Путин. БВП на глава от населението е 15,81 евро.

На 10 място е Румъния, която страда от крайна бедност. Почти половината от населението живее в лоши условия. Много домове са пълни със сираци, изоставени деца и деца с увреждания, чиито родители не могат да се грижат за тях. БВП на глава от населението е 16 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа