Центровете на НАТО в Източна Европа имат отбранителна цел

5220
Центровете на НАТО в Източна Европа имат отбранителна цел
Снимка: Gettyimages

Центровете на НАТО в източните държави от пакта имат отбранителна цел и са съобразени с основополагащия договор за отношенията на международната организация с Русия. Това се посочва в изявление на говорителя на НАТО Оана Лунджеску по повод „грешни интерпретации” на нейно интервю, дадено за руска медия миналата седмица, предаде Дарик.

Говорителят пояснява, че тези центрове се вписват в залегналата в договора възможност за развитие на инфраструктурата, когато се налага укрепване на силите. По нейните думи като отбранителен съюз и в отговор на агресивните действия на Русия в Украйна, пактът е разширил присъствието на изток в своите граници. Лунджеску отбелязва, че това военно присъствие не отговаря на определението „значителни бойни сили”.

Бивш държавен секретар на САЩ: Трябваше да поканим Русия в НАТО

За да се избегнеха събитията в Украйна, САЩ трябваше "да включат Русия в своя отбор", като я поканят в НАТО, заяви бившият държавен с...

По нейните думи тези сили се изпращат на ротационен принцип. Говорителят допълва, че силите за бързо реагиране на НАТО са постоянно разположени в своите собствени държави, а не се намират постоянно в източната част на пакта.

Нека бъда ясна - НАТО ще защити всеки свой член от всякаква заплаха, заявява говорителят. Лунджеску отбелязва, че Русия напоследък предприема внезапни и необявени предварително учения, което е в разрез с духа на основополагащия договор за отношенията на Москва с НАТО. В този смисъл тя разглежда и струпването на руски военни сили. Говорителят определя като нарушение на взаимните договорености и на международното право руските действия в Украйна.

На 5 февруари НАТО взе решение за незабавното обособяване на нови шест командни структури в Източна Европа - в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония. Тези щабове ще бъдат постоянни и ще подпомагат спешното разгръщане на силите на пакта за бързо реагиране в Източна Европа, ще бъдат в помощ при планирането на съвместната защита, ще съдействат при координацията на многонационалните учения.

НАТО утвърди на същата дата и обособяването на сухопътна бригада за бързо реагиране, съставена от 5000 бойци, готови да се разгърнат в срок до 48 часа. Други 30 000 военни ще осигуряват допълнителните специални сили, които ще бъдат в състояние за намеса в рамките на една седмица от възникването на необходимост - отправянето на заплаха срещу държава от алианса или нападение над нейната територия.

Отпразнувахме 11 години от влизането ни в НАТО

Тържествена церемония пред президентството отбеляза 11-годишнината от присъединяването на България към НАТО, предаде БГНЕС. По повод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа