Да се молим за здравето на Путин? Той трябва да бъде анатемосан

3544
Да се молим за здравето на Путин? Той трябва да бъде анатемосан
Снимка: Getty Images

Човек веднага може да се досети за част от възможните пожелания към руския президент Путин. Те са свързани с преизподнята, с подземното царство, с вечния огън, с адските мъки и с други старозаветни неща.

По-сдържаните навярно биха пожелали на руския президент да спре начаса своята отвратителна война, която изби десетки хиляди и съсипа живота на милиони.

Подкрата на патриарх Кирил към Путин не е случайна

В същото време от името на големите му фенове по въпроса вече се произнесе не друг, а самият патриарх на Руската православна църква Кирил. Не, той не говори за преизподнята и за вечния огън, както би му се полагало. Напротив. Със съответния камбанен звън и клатещи се кадилници Кирил призова всички архиереи, монаси и миряни в този ден да възнесат усърдна домашна молитва за здравето на Главата на руската държава. По-нататък в съобщението на Патриаршията се каканиже за дълголетие и благоденствие, мъдрост и крепкост духовна, които в името на богохранимото Отечество трябва да обсипят кръвожадния рожденик, амин!

Тук човек може само да се хване за главата и да започне да си скубе косите. Като всъщност му се иска да оскубе рехавата брада на Владимир Михайлович Гундяев, по-добре познат като патриарх Кирил.

Но безусловната подкрепа на Руската православна църква за войнолюбеца Путин не идва неочаквано и на празно място. Двамата Владимировци, Гундяев и Путин, са родом от Ленинград. Единият е бил офицер от КГБ, на другия се приписва топла връзка с тази "благотворителна" организация. Кирил попадна под подозрение и във връзка с тютюнева контрабанда – добре познатите схеми от 1990-те години, когато организации с идеална цел, включително и в България, се възползваха от статута си и заобикаляха митническите ограничения.

От обичта към ближния и милосърдието няма и следа

Но всичко това са дребни, съпътстващи факти. За благословиите, които един от най-важните християнски лидери в света сипе над главата на един от най-големите престъпници днес, отдавна има обяснение и то е комплексно. РПЦ винаги е била държавна църква, винаги е скланяла глава пред Кремъл, включително и по времето на СССР, когато правоверните архиереи са избити, а останалите са купени и вербувани от КГБ. Освен това по въпроса за Украйна лидерът на РПЦ очевидно е мисловен следовник на дълбокоумните възгледи на своя адаш в Кремъл: няма такава държава, няма такъв народ, няма и Украинска православна църква.

А какво ли мислят за всичко това искрено вярващите християни в Русия? Та нали тяхната вяра издига на пиедестал милосърдието, миролюбието, обичта към ближния, "дай втората риза", "подложи втората буза"? Нима богобоязливите Путин и Гундяев следват тези предписания?

По същата тема нашият колега Константин Егерт преди време писа: "Общността на православните в Русия ще оцелее независимо от политическия режим. Но Руската православна църква като организация, наследила хилядолетна история, вече се срутва в тежка морална криза, изход от която засега не се вижда."

Въпросът е: дали "общността на православните" в Русия някога ще прогледне и ще се опълчи не само срещу Путин, но и срещу столетните имперски амбиции на последната оцеляла колониална държава.

 

Автор: Александър Андреев, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа