Дания започва ваксинация с четвърта доза

2966
Дания започва ваксинация с четвърта доза
Снимка: Pixabay

Дания ще предлага ваксинация с четвърта доза на най-уязвимите си граждани. Това се случва на на фона на рекордния брой на заразените с варианта Омикрон, съобщи Ройтерс, цитирайки министъра на здравеопазването.

Чили и Израел вече започнаха кампаниите си за поставяне на такава доза. Унгария съобщи, че обмисля дали да предлага ваксинация с четвърта доза. Решението в Дания е взето в момент, когато законодателите се съгласиха да разхлабят в края на тази седмица антиковидните ограничения, след като нивата на хоспитализации и смъртност се стабилизираха въпреки рязкото увеличаване на случаите.

Нови ограничения за влизане в Дания

С цел ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, считано от 27 декември 2021 г., датските власти въвеждат нови изис...

"Колкото по-широкоразпространена в обществото е инфекцията, толкова по-голям е рискът, че тя ще достигне до най-уязвимите", каза здравният министър Магнус Хойнике. "Сега отваряме нова глава, а именно - решението да предложим четвърта доза на най-уязвимите граждани", каза той пред репортери.

Лекарственият регулатор на ЕС изрази съмнение в необходимостта от четвърта доза ваксина срещу ковид и каза, че няма данни в подкрепа на този подход, защото все още няма достатъчно информация за бързо разпространяващия се вариант Омикрон. В средата на декември в Дания имаше скок в броя на случаите на новозаразени и бяха въведени нови ограничения. Но въпреки че дневните нива на новозаразените остават високи - над 20 000 на ден, хоспитализациите и смъртността се стабилизираха на нива, по-ниски от преди година.

"Ние сме в по-добра позиция, отколкото очаквахме и се опасявахме", каза началникът на Датската здравна агенция. Законодателите се съгласиха отново да отворят театрите, кината, музеите, развлекателните паркове и ботаническите градини и да позволят присъствието на ограничен брой зрители на спортни прояви на закрито и открито. Подкрепата за ваксинационната кампания срещу КОВИД-19 в Дания е висока. Четири от всеки пет души са ваксинирани с две дози, а малко повече от половината от населението е и с подсилваща доза. Кампанията за слагане на четвърта доза ще обхване най-уязвимите граждани на страната по-късно тази седмица. Здравните власти обмислят и дали да предложат четвърта доза на по-възрастните и на обитателите на старческите домове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа