Данните сочат: Безпрецедентен мигрантски натиск върху границите на ЕС през 2022 г.

1169
Данните сочат: Безпрецедентен мигрантски натиск върху границите на ЕС през 2022 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

През 2022 г. държавите от Европейския съюз и Шенгенското пространство са били изправени пред "безпрецедентен натиск" по външните си граници, като броят на установените незаконни преминавания на границата е достигнал ниво, невиждано от 2016 г. насам, сочат нови данни, цитирани от "Евронюз".

Според данните, публикувани на 13.01 2023 г. от Frontex, през миналата година са били открити около 330 000 незаконни преминавания на границата, което представлява скок от 64% на годишна база.

В изявление на Агенцията на ЕС за външните граници се казва, че това е втората поредна година с "рязко увеличение" на броя на незаконните влизания след предизвикания от пандемията спад през 2020 г.

Най-използваният маршрут е бил този през Западните Балкани, като на него се падат 45 % от всички незаконни влизания (145 600) в блока след увеличение със 136 % на годишна база.

Гражданите на Сирия, Афганистан и Турция съставляваха най-големия брой открити лица, въпреки че бяха отчетени и националности, които преди не са използвали този маршрут, като тунизийци, индийци и бурундийци.

Централносредиземноморският маршрут е вторият най-използван маршрут, като по него са открити 102 529 незаконни влизания, което е с 51% повече от 2021 г.

При някои маршрути обаче се наблюдава намаление. Преминаванията по западноафриканския маршрут (15 462), западното Средиземноморие (14 582) и източната сухопътна граница (6 127) са намалели съответно с 31 %, 21 % и 25 %.

"Миналата година държавите от ЕС и асоциираните към Шенген страни бяха изправени пред безпрецедентни предизвикателства по външните си граници. Те варираха от държавно организираната миграция, извършвана от Беларус от 2021 г. насам, до нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.", се казва в изявлението на Frontex.

"Второто предизвика рекорден брой бежанци, пристигащи в Европейския съюз. Тези събития, наред с постоянно нарастващия брой незаконни преминавания, показват необходимостта от силна и ефективна европейска гранична и брегова охрана, като Frontex е силен поддръжник на държавите членки", се казва още в съобщението.

Новият пакт за миграцията и предоставянето на убежище, предложен от Евроепйската комисия през септември 2020 г., все още е в процес на договаряне между 27-те държави от ЕС.

Сред основните предложения на новия пакт е механизъм за "доброволна и временна" солидарност, който ще премахне задължителните квоти за преместване, разглеждани от много държеви като политически разделителни.

През лятото беше постигнат "значителен напредък", заяви ЕК, но Швеция, която пое ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари, едва ли ще увеличи усилията за постигане на консенсус през следващите шест месеца. Нейното ново дясно правителство е подкрепяно от антиимигрантската и крайнодясна партия "Шведски демократи".

България отблъсква незаконно мигранти, пише Human Rights Watch в годишния си доклад

България е дадена за пример като страна, която продължава незаконно да отблъсква мигранти и да упражнява насилие по границите си, в год...

Рязкото нарастване на броя на пристигащите през тази година обаче накара Комисията да представи така наречените планове за действие за конкретни маршрути, включително през Централното Средиземноморие и Западните Балкани.

Планът за маршрута през Западните Балкани предвижда за първи път служители на Frontex да бъдат разположени на границите извън ЕС. Той включва също така по-добро съгласуване на визовия режим между държавите от Западните Балкани и ЕС, за да се гарантира, че чуждестранните граждани, които пътуват до Западните Балкани без визи, не преминават след това в ЕС.

Повечето страни от Западните Балкани се стремят да се присъединят към ЕС и понастоящем имат безвизови споразумения с блока.

Сърбия, например, прекрати безвизовия режим с Тунис и Бурунди в края на миналата година след натиск от страна на ЕС и даде знак, че ще направи същото и с други държави, включително Индия, пише БГНЕС.

ОЩЕ: И Гешев отиде в Турция - среща се с министри заради миграционния натиск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа