"Демократичен алианс" печели изборите в Португалия

1138
"Демократичен алианс" печели изборите в Португалия
Снимка: Pixabay

Дясноцентристката партия "Демократичен алианс" спечели проведените в неделя парламентарни избори в Португалия. Това каза неговият лидер Луиш Монтенегро, цитиран от "Ройтерс". 

Още: Португалия: Икономически бум, но хората се недоволни. Защо?

Той заяви, че е от решаващо значение партиите в новия парламент да действат отговорно и "да се съобразят с желанието на португалския народ". Очаква се алиансът да има 79 места в парламента, а 77 отиват при социалистите.

Президентът Марселу Ребелу де Соуса трябва официално да покани лидера да състави правителство, което Монтенегро каза, че очаква да се случи.

Но въпреки победата не е ясно дали той може да управлява без подкрепата на крайнодясната Chega (Чега), с която вече отказа да преговаря.

Парламентарното представителство на Chega се увеличи повече от четири пъти до най-малко 48 депутати в 230-местния законодателен орган, давайки мнозинство на десницата. Резултатът подчертава политическия наклон към крайната десница в цяла Европа и вероятно ще се отрази на европейските избори през юни.

Резултатите

Официалните резултати показват, че дясноцентристкият "Демократичен алианс" (ДА) е събрал 29,49% от гласовете, с малка разлика пред социалистите с 28,66%. Това ще даде на ДА 79 места в 230-местния парламент срещу 77 за социалистите, които са на власт от 2015 г.

"Чега", водена от бивш стажант-свещеник и телевизионен футболен коментатор Андре Вентура, събра 18 на сто от гласовете, което й даде 48 места, спрямо само 12 на последните избори през 2022 г.

Дори с подкрепата на новата благоприятна за бизнеса партия Либерална инициатива (ЛИ), която спечели 8 места, ДА ще се нуждае от подкрепата на "Чега", за да състави управляваща коалиция.

Подобно на други популистки крайно десни партии в Европа, "Чега" използва притесненията на хората относно престъпността и нарастващата имиграция. С един от най-отворените имиграционни режими в Европа, за пет години некоренното население на Португалия се е удвоило и миналата година достигна един милион души - една десета от населението на страната. "Чега", което означава "Достатъчно", призовава за по-строг контрол върху имиграцията, по-строги мерки за борба с корупцията и химическа кастрация за някои сексуални престъпници.

Лидерът на "Чега" Андре Вентура призова за висока избирателна активност, като заяви, че изборите са важни, защото Португалия "преживява дълбоки демографски и социални промени". Само на пет години, през 2019 г. "Чега" получи първото си място в 230-местния парламент на Португалия. Тя е първата крайнодясна партия, която печели представителство в събранието, откакто военният преврат през 1974 г. свали десетилетната дясна диктатура. Нейният възход е отражение на успехите на крайно десните партии в цяла Европа, където те вече управляват - често в коалиция - в страни като Италия, Унгария и Словакия, или постоянно набират популярност, както във Франция и Германия.

Изборите бяха свикани, след като 62-годишният министър-председател от социалистическата партия Антонио Коща неочаквано подаде оставка през ноември след разследване за търговия с влияние, което включваше претърсване на официалната му резиденция и арест на началника на кабинета му.

Въпреки че самият Коща не беше обвинен в престъпление, той реши да не се кандидатира отново. По негово време безработицата намаля, икономиката нарасна с 2,3% през миналата година - един от най-бързите темпове в еврозоната - и публичните финанси се подобриха, пише БГНЕС.

Проучвания обаче сочат, че много избиратели смятат, че правителството на Коща е пропиляло абсолютното мнозинство, което спечели през 2022 г., като не е успяло да подобри обществените услуги или да се справи с жилищната криза, която предизвика големи улични протести във все още една от най-бедните държави в Западна Европа.

Още: Кои държави се водят в Южна Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа