Десетки руски миньори в неизвестност след два взрива в руска мина

2051
Десетки руски миньори в неизвестност след два взрива в руска мина

Съдбата на близо 30 миньори остава неизвестна след инцидента в руска мина в град Воркута. По-рано в четвъртък (25 февруари) на голяма дълбочина стана взрив, пожар и разрушаване на стените на галериите. Пожарът не е овладян.

Две експлозии през час в мината „Северная" предизвикаха разрушения и пожар, което прави изключително трудна спасителната операция. Засега е потвърдена смъртта на двама души, но още 28 са в неизвестност, пише БГНЕС.

11 миньори загинаха при срутване на мина в Китай

11 миньори са загинали при срутване на мина в китайската провинция Шанси, съобщава Китайската централна телевизия в своя Twitter. Инци...

Задимени и срутени галерии правят ситуацията критична. "Загасяването на пожара с конвенционални методи все още не е възможно, разглеждаме възможността за временно изолиране на площта на пожара”, каза техническият директор на компанията.

Според по-ранна информация в подземните изработки на мината на дълбочина около 780 метра започва процес на разрушаване на стените под натиска на земните пластове. По това време под земята са 110 миньори, общо 80 са на повърхността, спасители са извели 8 пострадали, четирима от които се нуждаят от болнично лечение. Телата на двама миньори са изнесени на повърхността. В спасителната операция участват 364 души и 70 единици техника.

За цялата история на съществуването на мината „Северная” в нея са се случвали пет аварии, при които са загинали 36 души. Най-трагичната досега е равносметката от 1964, когато при пробив на втечнени пластове в една от наклонените шахти загиват 17 миньори. Аварията в четвъртък вечерта може да се окаже най-смъртоносната в историята на мината.

Мината "Северная" е собственост на копманията "Воркутауголь", която влиза в обединението "Северсталь" на Алексей Мордашов. "Северная" е една от петте подземни разработки за добив на коксуващи се въглища.

Миньорите в „Горубсо-Мадан” са в стачна готовност

Миньорите в „Горубсо-Мадан” са в стачна готовност, настояват за подземните работници пенсионната възраст да не се вдига над...

През 2007 г. 108 миньори загинаха при експлозия на мина в сибирския регион на Кемерово.

Воркута се намира в автономната република Коми в северната част на Русия край планината Урал.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа