Десните печелят изборите в Италия, сочат първите данни

1974
Десните печелят изборите в Италия, сочат първите данни
Снимка: iStock/Guliver

Лидерът на крайната десница Джорджия Мелони печели изборите в Италия и според екзитполовете е на път да стане първата жена министър-председател на страната. Ако прогнозните резултати бъдат потвърдени, тя Мелони ще се стреми да състави най-дясното правителство в Италия след Втората световна война, предава БГНЕС.

Според екзитпол на RAI тя ще спечели между 22 и 26% от гласовете, изпреварвайки най-близкия си съперник Енрико Лета от лявоцентристката партия. Няколко току-що публикувани екзитпола дават на нейния десен алианс убедителна преднина с 41-45% от гласовете. Това би осигурило на трите партии контрол над двете камари на парламента. 

"Това е една долна заплаха": Италианската крайна десница внася вот на недоверие срещу Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Италия с последствия, ако се отклони от демократичните принципи, ...

Левоцентристите изостават значително с 25,5-29,5 %. Те не успяха да формират жизнеспособно обединение с други партии, след като 18-месечното правителство на националното единство на Италия се разпадна през юли. Движение "Пет звезди" под ръководството на Джузепе Конте е на път да заеме третото място, но въпреки че има и левоцентристки политики, не се вижда в коалиция с Енрико Лета.

Избирателната активност е била драматично ниска - 64,7% към момента на затваряне на избирателните секции, съобщиха от италианското министерство на вътрешните работи. Гласуването беше особено слабо в южните региони, включително Сицилия.

Решението за това кой ще стане следващият лидер на Италия зависи от президента, а не от Джорджия Мелони и затова ще отнеме време. Въпреки че работи усилено, за да смекчи имиджа си, подчертавайки подкрепата си за Украйна и размивайки антиевропейската реторика, Мелони оглавява партия, чиито корени се коренят в следвоенното движение, излязло от фашистите на Бенито Мусолини.

Италия е основател на Европейския съюз и член на НАТО, а реториката на Мелони по отношение на ЕС я правят по-скоро близка с унгарския националистически лидер Виктор Орбан. Въпреки това професор Джанлука Пасарели заяви пред Би Би Си, че смята, че тя ще избегне "разклащането на лодката" по отношение на Европа и ще се съсредоточи върху други политики: "Мисля, че ще видим повече ограничения на гражданските права и санкциониращи политики по отношение на ЛГБТ и имигрантите".

Берлускони: Путин беше тласнат към войната от руското население, партията и министрите си

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони защити инвазията на Владимир Путин в Украйна дни преди парламентарните избори на Апенините...

Нейните съюзници, Матео Салвини от крайнодясната Лига и дясноцентристката "Форца Италия" на Силвио Берлускони, са имали тесни връзки с Русия. Салвини ще се надява да се върне в министерството на вътрешните работи, за да спре преминаването на лодки с мигранти от Либия. В отговор на резултатите от екзитполовете Салвини заяви, че десницата има ясно предимство както в Камарата на депутатите, така и в Сената.

ОЩЕ: Ще има ли Италия крайнодясно правителство след изборите в неделя?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа