Die Presse: "Турски поток" може да стане "Набуко 2" и да мине през България

16682
Die Presse: "Турски поток" може да стане "Набуко 2" и да мине през България

Австрийската енергийна компания OMV има намерение да строи връзка между "Турски поток" от българско-турската граница с централноевропейския разпределителен газов център в Баумгартен край Виена. Вече било ясно и кой ще води проект - Райнхард Мичек, бившият ръководител на газопровода "Набуко", информира Die Presse.

Проектът се планира от новия главен изпълнителен директор на OMV Райнер Зеле, който встъпва в длъжност от 1 юли. От 2009 г. насам той ръководи Wintershall – поделение на химическия гигант BASF и един от основните европейски партньори на "Газпром" - например в "Северен поток". При представянето на Райнер Зеле председателят на надзорния съвет на OMV Рудолф Кемлер заяви, че доставянето на руски газ през Украйна може да се промени и е "много важно OMV да се включи в този процес и да можем да играем ключова роля в качеството си на важен пункт за доставяне на газ от Русия към Централна Европа".

"Турски поток" щял да отвори 20 000 работни места в Гърция

Стойността на гръцкия участък от "Турски поток" ще бъде 2 милиарда долара. Това заяви гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафаз...

От Die Presse припомнят, че проектът "Набуко" намери своя завършек - засега, през 2013 година. Той трябваше да алтернатива на руския газ и да вкарва "синьо гориво" от Каспийско море. Новият проект, който евнтуално ще стартира OMV, залага и на газ от Иран. А Райнхард Мичек ръководеше консорциума за "Набуко", в който участваха с по 16.67% австрийската компания, унгарската MOL, румънската Transgaz, българската "Булгаргаз", турската Botas и германската RWE. Германците продадоха дела си през 2013 г. на OMV и напуснаха проекта, а по-късно с 9% се включи френската GDF Suez SA.

Засега нито от OMV, нито от "Газпром" дават информация за нов проект. Факт е обаче, че Русия вече обяви намерение да заобиколи Украйна при доставките на газ. По темата "Турски поток" засега говори предимно Русия - с акцент, че проектът е сигурен и дори "Газпром" вече обяви строеж на подводната част, но Анкара досега не е дала абсолютно категорично съгласие.

Според Die Presse Брюксел вече убеждава Москва да пренасочи тръбата и тя да излезе на българския, а не на турския бряг. Засега "Газпром" казва, че ще строи до място, от което газопроводът може да тръгне както към Турция, така и към България, информира "Дневник".

OMV участваше в плана за строителство на "Южен поток" на територията на Австрия чрез South Stream Austria - съвместно дружество с "Газпром", в което всяка от страните контролираше 50%.

"Турски поток" ще се провали, смята български евродепутат

Русия няма да строи фалшиви турски потоци. След година ще трябва да обяснява защо няма пари за строежа на "Турски поток". Това заяви пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com