Страховита антиутопия: Какво ще значи за Украйна руска победа във войната

47327
Страховита антиутопия: Какво ще значи за Украйна руска победа във войната
Снимка: Getty Images

Украинската контраофанзива е в застой, а Конгресът на САЩ е в задънена улица по отношение на решаващата военна помощ за Киев. Някои анализатори започнаха да говорят за повратна точка във войната, която може да доведе до украинско поражение. Въпреки че ситуацията на терен все още не е толкова тежка, тя може бързо да се влоши при липса на значителна военна подкрепа от Вашингтон за Украйна, анализира Foreign Policy.

Още: Висш военен: Републиканците зарязаха Зеленски и САЩ са големите губещи

Победа на Путин ще доведе до агресия и на други режими

Последствията от евентуално украинско поражение трябва да бъдат напълно осъзнати. Вероятните геополитически последици са лесно предвидими. Разгромът на една подкрепяна от Запада държава ще окуражи Русия и още подобни на нея държави да променят със сила други граници. Победа на Владимир Путин би изплашила европейските съседи на Русия, което може да доведе до срив на европейската колективна сигурност, тъй като някои държави ще направят отстъпки, а други ще се превъоръжат масово.

Китай също би стигнал до заключението, че Тайван не може да разчита на постоянна подкрепа от страна на САЩ. Всъщност последствията от американската нерешителност вече започнаха - с ход, който напомня за незаконното анексиране на няколко региона на Украйна от страна на Русия, този месец Венецуела обяви повече от половината от съседна Гвиана за своя. Все пак се стигна до разбирателство и война в Южна Америка явно няма да има.

Още: Какво значи победа за Украйна: Зеленски за войната, мобилизацията, ПВО, Путин и САЩ (ВИДЕО)

Всички тези мащабни рискове за сигурността бледнеят в сравнение с ужасните последици за Украйна и нейните жители, ако Русия победи. Важно е както за поддръжниците, така и за противниците на помощта за Украйна да знаят какви ще бъдат тези последици, пише авторитетното американско списание.

Бъдещето на Украйна, ако Русия спечели? Путин го загатна

За да разберем вероятната съдба на Украйна, ако Русия обърне хода на събитията, трябва да се вслушаме в думите на руския диктатор Владимир Путин от 8 декември - тогава той ясно заяви, че според него украинската държава няма бъдеще. Няколко дни по-рано той изложи намерението си да "превъзпита" украинския народ, като го излекува от "русофобията" и "историческите фалшификации".

Още: Планът на Путин за Украйна: Превземане на още повече, според Bild (ВИДЕО)

На 12 ноември бившият руски министър-председател Дмитрий Медведев ясно изрази апетитите на Русия: "Одеса, Николаев, Киев и практически всичко останало изобщо не е Украйна", каза той. Очевидно за него е, че украинският президент Володимир Зеленски бил "узурпатор", а украинският език бил само "разнороден диалект" на руския и че Украйна "не е държава, а изкуствено събрани територии".

Други пропагандисти на режима твърдят, че украинската държава е болест, която трябва да се лекува, а украинците - общество, което трябва да бъде "обезпаразитено".

По-конкретно, през последните две години руската държавна телевизия, която е подложена на строга цензура, последователно пропагандира изнасилването на украинци, отвличането на деца, изравняването на градове със земята, унищожаването на украинския елит и физическото изтребление на милиони украинци. Тази координирана кампания не е блъф, а предвестник на това, което го очаква украинския народ. В тези изказвания можем да видим контурите на зверствата, които чакат украинците при пълна или почти пълна руска окупация.

Още: Чешко издание: Войната в Украйна ще се реши от икономиката, а не от войници

Нагледен пример в окупираните територии

Ефектът от една руска победа може да се прогнозира и от жестокостите, които вече са разпространени в окупираните от Москва територии. Според официални украински източници близо 2 млн. украинци вече са изведени от домовете и общностите си в окупираните територии и са преселени в Русия - временно или за постоянно. Други оценки варират от 1,6 до 4,7 милиона.

Руският комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова (издирвана от съда в Хага за отвличане на украински деца заедно с Путин - бел. ред.) заяви, че от февруари 2022 г. насам над 700 000 украински деца са били изведени от Украйна в Русия. Близо 20 000 от тях са известни поименно на украинските власти. Прехвърлянето на деца от родната им страна и лишаването им от достъп до техния език и култура е не само международно признато военно престъпление. Подобна насилствена асимилация се определя и от Конвенцията на ООН за геноцида като акт на геноцид.

Още: България и още десетки страни учредиха Коалиция за подпомагане на украински деца

Русия не само освобождава окупираните от нея региони от украинци, но и ги заменя с руски заселници - трагична приемственост със съветските и руските имперски практики на системна депортация, колонизация и русификация.

В украинския град Мариупол, където руското настъпление уби десетки хиляди цивилни и унищожи 50% от жилищния фонд, наскоро бяха построени няколко нови жилищни сгради. Част от тези жилища се предлагат за продажба, като руснаците заграбват недвижими имоти на изгодни цени.

Снимка: Мариупол, Telegram

Изчезване на Украйна и украинците

Частично окупираният юг на Украйна предлага ясна картина на техниките, използвани от окупационните сили за установяване на власт. В доклад на Human Rights Watch от юли 2022 г. се документират случаи на изтезания, изчезвания и произволни задържания в региона. Гражданите са подложени на изтезания по време на разпити, включително побой, електрошокове и лишаване от сетивни усещания. Няколко затворници са починали от изтезанията, а голям брой просто са изчезнали. Сред жертвите бяха местни служители, учители, представители на Православната църква на Украйна, активисти на неправителствени организации и членове на териториалната отбрана на Украйна. Съществува и огромно количество информация, събрана от наблюдатели на правата на човека и журналисти, за работата на филтрационните лагери.

Политическата индоктринация и милитаризацията на младежта вече са основни характеристики на живота под руска окупация. Политическите знамена и плакати, насърчаващи руския патриотизъм, са повсеместно разпространени в окупираните региони. Новите учебници за деца изключват украинската история и проповядват омраза към украинското ръководство. Украинският език се премахва от голяма част от образователната система и се връща към колониалния си статут на странен диалект, който не представлява нищо друго освен постепенно изчезваща регионална култура, която скоро ще бъде погълната от русифицираното общество.

Още: Украинците в България: Руски агенти готвят протест за край на войната от наше име

Животът на милиони украинци вече е унищожен по един или друг начин от чудовищната руска окупация. Ако Русия завърши завоеванието си, броят им ще бъде многократно по-голям. След почти десетилетие на война срещу Русия украинците са обединени и силно мобилизирани в защита на границите на страната си, демокрацията, културата и езика, към който много украински рускоговорящи преминаха от отвращение към инвазията на Москва. Милиони украинци са разгневени и радикализирани от военните престъпления на Русия и разрушаването на техните градове и домове.

Ако Украйна загуби, почти цялото украинско общество ще бъде наказано, репресирано, заглушено или превъзпитано, ако окупацията иска да потуши съпротивата и да погълне страната в състава на Русия. Поради тази причина една руска победа би била съпроводена с масови арести, дългосрочни задържания, масови депортации в сърцето на Русия, филтрационни лагери в голям мащаб и политически терор. Ако възникне сериозно въстание, нивото на репресиите само ще се разширява и задълбочава, прогнозират от Foreign Policy.

Поглъщане на украинската култура

Ще бъдат необходими и големи усилия, за да се освободи страната от всички филми, романи, поезия, есета, произведения на изкуството, научни трудове и музика, които могат да съдържат положителни препратки към периода на независимост на Украйна. Библиотеките и училищата ще бъдат прочистени от всички подобни подривни материали - по същество, от по-голямата част от цялата писмена и културна продукция, създадена в Украйна през последните три десетилетия. Писателите и учените ще бъдат изправени пред избора да се откажат от своята идентичност и предишна работа или да станат нечовеци в новия ред. Много от тях ще бъдат арестувани само защото разпространяват украинската култура и се противопоставят на русификацията. Това не е спекулация, а широко разпространена практика в други територии, окупирани от Русия, отбелязва изданието.

Руският териториален напредък ще бъде съпроводен от втора вълна украински бежанци, много по-мащабна от тази в началото на 2022 г., когато около 7 милиона украинци пресякоха границата с Европейския съюз. За останалите украинци бъдещето ще бъде едно тоталитарно управление на културата, образованието и словото, придружено от масов терор в мащаби, невиждани в Европа от ерата на тоталитарното управление през 20. век.

Членовете на Конгреса на САЩ са свободни да гласуват против помощта за Украйна, ако смятат (погрешно), че изходът от войната не засяга националния интерес на САЩ. Но не бива да им бъде позволено да се противопоставят на помощта за Украйна, без да са напълно наясно с тиранията, която ще подпомогнат да бъде овластена, и с отговорността си за масовите и напълно предвидими престъпления, които ще последват, пише Foreign Policy.

Още: Какво значи победа за Украйна: Зеленски за войната, мобилизацията, ПВО, Путин и САЩ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари