X
 
 

Един от най-опасните вулкани в света се събужда

13337 0
Един от най-опасните вулкани в света се събужда
Снимка: Gettyimages
Един от най-опасните вулкани в света, намиращ се до италианския град Неапол, дава признаци, че се събужда.

Експерти подозират, че Кампи Флегрей е достигнал критична точка в необходимостта да изригне за първи път от 500 години. Според учените вулканът е напът да премине прага, след който надигащата се лава ще се активизира, освобождавайки газове и течности 10 пъти над стандартната норма.

Изригването би предизвикало "инжектиране" на изключително гореща пара в околните скали, твърди Джовани Чодини, автор на изследването.

"Ако хидротермалните скали се затоплят, могат да загубят механичното си съпротивление, създавайки критични условия. Това може да предизвика много опасно изригване, което да засегне 3 млн. души, живеещи в района", допълва той.

От 2005 г. насам Кампи Флегрей е в "подем", което на практика е натрупване на магма под повърхността на вулкана. В отговор италианските власти повишиха нивото на тревога от зелен на жълт през 2012 г., сигнализирайки за това, че супервулканът трябва да бъде под постоянно и внимателно наблюдение, пише Independent.

Преди 4 години учените предупредиха, че каквото и да е изригване може да доведе до смъртта на милиони, живеещи в подножието на вулкана.

"Това са изригвания, които могат да имат глобални катастрофални ефекти, съизмерими с удар на метеорит например", заявява Джузепе Де натале, шеф на програмата за мониторинг на вулкана.

Флегрийските полета са понижения, образувано след изригването на Кампи Флеграй преди 39 000 години. Това било най-мощното вулканично изригване в Европа от 200 000 години.

Близкият Везувий, чието изригване заличило много римски селища през 79 г. сл. хр., включително Помпей, също се класифицира като активен вулкан.

Супервулкан е всеки вулкан, способен на изригване, по-голямо от 1000 км3, което е хиляди пъти по-мощно от средно нормално изригване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...