ЕК не намира конфликт при еврокомисар Мигел Канете и данните от Panama Papers

1800
ЕК не намира конфликт при еврокомисар Мигел Канете и данните от Panama Papers
Снимка: Европейска комисия

Европейската комисия (ЕК) не е установила конфликт на интереси, свързан с испанския комисар по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете и международното журналистическо разследване Panama Papers ("Документите Панама").

От институцията реагираха на разкритията от Международния консорциум за разследваща журналистика, според които съпругата на Канете е била акционер в офшорна фирма в Панама.

Офшорната следа от 2 млрд. долара, която води до Владимир Путин

Мрежа от тайни офшорни сметки и заеми в размер на 2 млрд. долара (1,76 млрд. евро) са оставили ярка следа, водеща до руския президент В...

Еврокомисарят е предоставил пълна информация по случая на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, съобщи неговият говорител Маргаритис Схинас, предаде БНР.

"Фирма, която не е действаща от няколко години, няма как да стане причина за противоречи с декларацията на Мигел Ариас Канете. Тя е била активна много преди той да заеме поста на еврокомисар през ноември 2014 г. Следователно неговата декларация напълно отговоря на Етичния кодекс за поведение на комисарите, защото съдържа всички професионални дейности и финансови интереси на неговата съпруга", каза говорителят.

Борбата с укриването на данъци винаги е била приоритет за Еврокомисията, допълни Схинас.

Panama Papers е международно разследване за скритата офшорна индустрия, показващо как богатите и силните на деня използват офшорни компании, за да скриват активи и заобикалят правила чрез създаването на фирми в отдалечени юрисдикции. В разследването са участвали над 370 журналисти от около 80 държави, които са разгледали повече от 11,5 млн. документа в продължение на една година. С документите се сдобива германския вестник Süddeutsche Zeitung от анонимен източник, като ги споделя чрез Международния консорциум чрез разследващи журналисти (International Consortium of Investigative Journalists) с британските Guardian и BBC.

Panama Papers: Германските банки помагат на клиентите си да избягват плащането на данъци

Редица германски банки и германският концерн Siemens попаднаха в полезрението на глобалното журналистическо разследване Panama Papers н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа