ЕК предложи Литва да стане член на еврозоната

9671
ЕК предложи Литва да стане член на еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

Литва премина ключово препятствия в процеса по приемане на еврото, като спечели подкрепата на Европейската комисия да стане 19-та държава, използваща единната европейска валута от следващата година, предаде БГНЕС.

Изпълнителният орган на ЕС похвали "дълготрайната подкрепа на балтийската страна за предпазлива фискална политика и икономически реформи".

"Следователно Комисията предлага Съветът на министрите на ЕС да реши, че Литва може да приеме еврото от 1 януари 2015 г.", се казва в комюникето.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че се надява Съветът да одобри предложението следващия месец.

Литовският премиер Алгирдас Буткевициус заяви, че като се има предвид кризата в Украйна, присъединяването към зоната на еврото "придобива все по-голямо значение".

"Това е още една стъпка към по-дълбока икономическа, финансова и политическа национална сигурност", допълни той.

Литва се опитва да се присъедини към 18-членната еврозона от 2006 и 2007 г., но световната финансова криза я отклони от пътя й. Литва положи огромни усилия, за да постави своите публични финанси в ред и да отговори на строгите критерии на блока за влизането в еврозоната.

"Готовността на Литва да приеме еврото отразява дългогодишната разумна фискална политика и икономически реформи", заяви Рен.

Пет натовски кораба пристигнаха в Литва

Пет натовски кораба пристигнаха в литовското пристанище Клайпеда за да засилят отбраната в района покрай кризата между Русия и Украйн...

Малката страна има около 3 милиона жители. Очаква се нейната икономика да регистрира растеж от 3,4% тази година и 4,3% през 2015 г., поставяйки я сред най-бързо развиващите се икономики на ЕС. Страната има стабилна финансова политика, бюджетен дефицит под границата от 3% от БВП, а дългът е под тавана от 60% от БВП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа