Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: Турция се отдалечава от еврочленството

06 октомври 2020, 18:57 часа • 2181 прочитания

Правителството на Турция подкопава икономиката си, демокрацията и унищожава независимите съдилища, което все повече отдалечава Анкара от еврочленство, смята Европейската комисия. Това съобщи агенция "Ройтерс".

Обвинявайки "прекалената" централизирана президентска власт за влошаването на условията със свободата на словото, положението в затворите и Централната банка, Комисията подчертава, че правителството също излага Турция на "бърза промяна в настроението на инвеститорите".

Европейският съюз е сериозно притеснен от продължаващото негативно развитие по отношение на върховенството на закона, основните права и правосъдието, на което Турция не е отговорила адекватно, се посочва в годишния доклад на Комисията за страната.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС реално са спрени, се подчертава в доклада.

Турция започна преговори за еврочленство с Брюксел през 2005 г. след икономически и политически реформи, които я направиха важна развиваща се пазарна икономика и търговски партньор. Преговорите обаче спряха след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. и предприетата от президента Реджеп Ердоган чистка.

Турция продължава сериозно да се връща назад, наблюдавано от опита за преврат през 2016 г., отчита Брюксел.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес