ЕК за напрежението в Близкия Изток: Насилието трябва да спре, време е за диалог (ВИДЕО)

666
ЕК за напрежението в Близкия Изток: Насилието трябва да спре, време е за диалог (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Вашингтон и Техеран трябва незабавно да спрат да използват оръжия, за да предоставят пространство за диалог за деескалация на ситуацията, коментира в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Двамата български военнослужещи в Ирак са на безопасно място

Двамата български военнослужещи, които участват в небойна мисия на НАТО в Ирак, са преместени на безопасно място, съобщават от Министер...

"Използването на оръжие трябва да спре в момента, за да се даде пространство за диалог. Ние сме призвани да направим всичко възможно за възобновяване на преговорите", публикува тя минути преди изявлението си в Twitter.

"Всички сме засегнати от кризата", каза още тя на специална пресконференция заедно с първия дипломат на Европа Жозеп Борел. Тази сутрин Европейската комисия е обсъдила обстановката в Близкия изток и отражението й в областта на сигурността, миграцията, транспорта и енергетиката.

"Употребата на оръжия трябва да спре, необходимо е да се отвори място за диалог", заяви Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ЕС няма да пожали сили за опазването на ядрената сделка с Техеран. По нейните думи гласът на ЕС се чува в Близкия изток.

Мълчанието на Фон дер Лайен до днес не беше разчетено като добър политически ход, а като безсилие. В рязък контраст с нея президентът на Европейския съвет Шарл Мишел реагира часове след въздушния удар на САЩ, при който беше убит Касем Сюлеймани.

Усещането, че машината на Европа се е задействала идва и от изказването на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, който обяви, че "може би скоро" очаква среща с иранския външен министър Мохамад Зариф. Стана ясно още, че ЕС подготвя посещение на ръководителя на правителството в Триполи Файез Сарадж. Жозеп Борел добави, че в Брюксел или в Рим ще има срещи "с други либийски лидери" за оценка на обстановката в страната.

Борисов даде заявка, че България ще действа в Ирак според желанието на Ирак (ВИДЕО)

България ще се съобрази с решението на иракския парламент. Но нека не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане ...

Всичко за "отговорния разнобой" между европейските лидери можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Според Жозеп Борел ситуацията около Иран застрашава усилията от последните години за стабилизиране на региона и борба с терористичната група "Ислямска държава".

"Едно нещо е ясно за нас - настоящите събития застрашават усилията от последните години, а също имат последствия за важната работа на коалицията срещу ДАЕШ", обясни той.

Всичко за атаката можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Той осъди ракетните атаки на Иран върху иракските бази, в които се помещават американски войски, призовавайки за прекратяване на "спиралата на насилие".

Тръмп настоя, че САЩ няма да се махне военно от Ирак сега

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че изтеглянето на американските войски от Ирак на този етап ще бъде "най-лошото нещо" за ст...

"Последните ракетни атаки върху въздушни бази в Ирак, използвани от американските и коалиционните сили, сред които и европейските сили, са още един пример за ескалация и засилена конфронтация", каза Жозеп Борел пред репортерите.

Цялата кратка пресконференция на двамата дипломати можете да видите в следващото видео, публикувано в Twitter.

Само мирът може да реши ситуацията в Близкия Изток, това обяви и премиерът Бойко Борисов, който заяви българската позиция по нарастващото напрежение в района: "България ще се съобрази с решението на иракския парламент. Но нека не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крехкото положение след войната. Мирът в Ирак и Сирия е важен, защото са близо до съседна Турция. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток". Още за българската позиция по темата можете да проечтете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Междувременно стана ясно, че президентът Румен Радев свиква утре Съветът за национална сигурност по случая. Очаква се в петък темата да бъде обсъдена и от лидерите на Европа в рамките на Съвета.

Иран атакува американски бази в Ирак (ВИДЕО)

Иран изстреля "повече от дузина" балистични ракети тази нощ срещу две авиобази в Ирак, където са базирани американските и коалиционните...

По време на кратката пресконференция председателят на ЕК Фон дер Лайен изрази съболезнования за жертвите при самолетната катастрофа край Техеран. По думите й важно е сега специалистите да установят на какво се дължи падането на машината след излитане.

Вече е ясно, че 176 души са загиналите в катастрофата с Боинг 737 на Международните украински авиолинии. Сред жертвите са 82 граждани на Иран, 63 на Канада, а също и граждани на Украйна, Швеция, Германия, Великобритания и Афганистан. От авиокомпанията уточниха, че преди крушението самолетът е успял да набере височина от 2400 м, съоби РИА Новости. От там допълват, че не е имало забележки по машината при прегледа преди излитането и вероятността за грешка на пилотите е минимална.

Каква е първата версия за случилото се ВИЖТЕ ТУК , видео от случилото се можете да гледате в ТАЗИ СТАТИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа