ЕК за Сърбия: Натиск върху съдебната власт, мрачна медийна картина

1427
ЕК за Сърбия: Натиск върху съдебната власт, мрачна медийна картина
Снимка: iStock

Силен натиск върху съдебната система и прокуратурата в Сърбия, явно оспорване на международни присъди за военни престъпления и липса на стратегия за борба с корупцията са отбелязани в полугодишния доклад на Европейската комисия за напредъка на Сърбия в преговорите с ЕС.

Докладът за глави 23 и 24, който беше инспектиран от Радио Свободна Европа“ (РСЕ), обсъжда по-специално широкото популяризиране на държавните решения в сръбските медии и много ограничения обхват на тези, които предлагат алтернативни възгледи, както и използването от таблоиди на данни от съдебни разследвания.

ЕК дава 10 млрд. евро за пострадалия от COVID-ограниченията германски бизнес

В петък Европейската комисия одобри държавна схема за 10 милиарда евро, предаде БНР. Тя цели да помогне на компаниите в Германия да пре...

Този "нон-пейпър" на ЕК е изпратен до страните членки на ЕС и ще послужи като решение дали на Сърбия ще ѝ бъде разрешено да отваря нови глави в преговорите за членство, според РСЕ.

В доклада се казва, че все още има голям натиск върху съдебната система и прокуратурата в Сърбия. Подчертава се, че държавните служители, включително някои на най-високо ниво, както и членовете на парламента, продължават да коментират редовно публично текущи разследвания или дела, както и отделни прокурори и съдии.

Таблоидите използват информация за текущи разследвания или случаи. Това води до дискредитиране на членовете на съда или прокуратурата, се казва в документа.

Позовавайки се на усилията за борба с корупцията, в доклада се казва, че от излагането на националната стратегия за борба с корупцията през 2018 г. Сърбия не е установила стратегическа рамка за политиката или механизъм за координация и че правителството закъснява с измененията на закона за финансиране на политически дейности.

Сърбия похарчи милиони долари за закупуване на китайски дронове

Въпреки усилията на държавните служители в Сърбия да прикрият цената на закупените китайски дронове, информацията за това все пак стана...

В доклада се подчертава, че Сърбия продължава непрекъснато и публично да оспорва решенията на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, включително дела от най-високо ниво. Той предупреждава, че Сърбия трябва да сътрудничи изцяло на Механизма на Международния наказателен съд, както и да приема и прилага изцяло неговите решения и отсъждания.

Според констатациите на цитираните в документа експерти на Европейската комисия е представена мрачна картина на състоянието на медиите в Сърбия. Случаите на заплахи и насилие срещу журналисти продължават да предизвикват загриженост и общата среда за безпрепятствена свобода на изразяване трябва да се засили, особено на практика, се казва в доклада на ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа