EMA одобри съхранение на Pfizer ваксината в хладилници за 1 месец

2505
EMA одобри съхранение на Pfizer ваксината в хладилници за 1 месец
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският регулаторен орган по лекарствата препоръча удължаване на времето за съхранение на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech при нормални хладилни температури до 31 дни от досегашните 5 дни, облекчавайки по този начин логистичните предизвикателства по време на доставките на тази ваксина в региона.

Тази промяна удължава одобрения период на съхранение на неотворения размразен флакон при 2 до 8 градуса по Целзий (т.е. в нормален хладилник след изваждане от условия на дълбоко замразяване) от пет дни до един месец (31 дни), посочи Европейската агенция по лекарствата (EMA), добавяйки, че съветите на нейния комитет по хуманни лекарства са дошли след оценка на допълнителни данни, предоставени от Pfizer и BioNTech, от проучване на двете компании за стабилност.

САЩ разреши ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech да се ползва при младежи до 12 години

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ одобри ваксината на ...

"EMA поддържа постоянен диалог с притежателите на разрешения за пускане на пазара на ваксини срещу Covid-19, тъй като те се стремят да направят производствени подобрения, за да подобрят разпространението на ваксини в ЕС“, посочи евроагенцията по лекарствата.

През февруари американските лекарствени органи одобриха съхранението и транспортирането на ваксината на Pfizer и BioNTech при стандартни фризерни температури от -15 до -25 градуса по Целзий за период до две седмици, вместо свръхниските температури между -80 до -60 градуса по Целзий, които обикновено се изискват за съхранения на тази коронавирусна ваксина.

Промяната в начина ѝ на съхранение в ЕС идва в момент, когато американският и германският производители търсят одобрение за имунизация с тяхната съвместна ваксина срещу Covid-19 на юноши на възраст от 12 до 15 години. Съединените щати и Канада вече започнаха да ваксинират тази възрастова група с ваксината на Pfizer и BioNTech, използващата марката Comirnaty.

С доставяне на общо 200 милиона дози ваксини, ЕС е на път да постигне целта си да имунизиран 70% от възрастното си население до лятото, заяви по-рано този месец председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Израел разследва дали ваксината срещу коронавирус на Pfizer причинява в редки случаи миокардит

Израелското здравно министерство проучва малък брой случаи на микорадит при ваксинирани с ваксината срещу коронавирус "Комирнати" на Pf...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притисни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа