Ердоган: НАТО забравя приноса на Турция, когато няма заплахи за сигурността

1837
Ердоган: НАТО забравя приноса на Турция, когато няма заплахи за сигурността
Снимка: Getty images

Турският президент Реджеп Ердоган атакува партньорите от НАТО, като заяви, че забравят приноса на Анкара за мира и сигурността. 

"Докато нашите партньори винаги са оценявали турския принос към мисията на НАТО за колективна сигурност, те бързо забравиха за него, когато нямаше заплахи за националната им сигурност. Нашите партньори, които си припомнят значението на Турция само в турбулентни времена като кризата на Балканите, погрешно смятат, че без Турция дългосрочна стабилност може да бъде постигната", заяви Ердоган пред „The Economist”.

"След като елиминираха непосредствената заплаха, те (б.а. - партньорите) пренебрегнаха геополитическите реалности и потенциалните заплахи, които могат да се появят в региона. Излишно е да казвам, че тези неосъществени мечти се оказаха краткотрайни в резултат на международни кризи", добави той.

Ердоган и Джонсън обсъдиха въпроса с членството на Финландия и Швеция в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на Великобритания Борис Джонсън проведоха днес телефонен разговор, се казва в пр...

Думите му идват дни след като открито се противопостави на разширяването на Алианса с включването на Швеция и Финландия. Мотивите на Анкара са, че двете държави дават убежище на членове на Кюрдската работническа партия, считана от Ердоган за терористична организация. Освен това той се обявява срещу оръжейното ембарго за Турция, наложено от Стокхолм и Хелзинки.

В ексклузивната статия за британския седмичник президентът на Турция заяви, че повишеният отбранителен капацитет на страната му е допринесъл за устойчивостта и силата на НАТО.

Ердоган изтъкна, че заплахите за международния мир и сигурността в последно време са се променили и това е накарало мнозина да смятат, че НАТО е "остаряла" организация, която е престанала да служи на целите си. "През 2019 г. Еманюел Макрон дори заяви, че Алиансът преживява "мозъчна смърт". Същите тези хора поставиха под въпрос ролята на Турция в рамките на НАТО. Тази смесица от изключително пожелателно мислене и крайно стратегическо късогледство струваше много години на Алианса".

Въпреки това Турция отказва да приеме, че недалновидното и понякога безразсъдно отношение на някои държави членки отразява позицията на НАТО като цяло, заяви Ердоган. Той добави, че страната му отчита значението на Алианса и призовава държавите членки да предприемат необходимите стъпки. "Този призив беше в съответствие и с отговора на нашата нация на задълбочаващата се нестабилност в международната система".

Турският лидер заяви, че НАТО, както и всички други международни организации, трябва да извърши определени реформи, за да се справи с възникващите заплахи за сигурността. "Конкретно по отношение на тероризма, липсата на колективни действия, въпреки преките атаки срещу много държави членки, подкопава сътрудничеството в областта на сигурността и подхранва дълбокото недоверие на гражданите на страните от НАТО към организацията", каза той.

Ориенталският пазарлък на Ердоган със заложници Швеция и Финландия

Въпреки че Вашингтон и неговите съюзници искат да вярват, че заплахата на Турция да блокира членството на Швеция и Финландия в НАТО е ч...

"Турция подчертаваше тази тенденция на всички срещи на върха на НАТО и поддържаше тезата, че международното сътрудничество е от жизненоважно значение за трансформирането на борбата срещу тероризма. Искахме НАТО да си сътрудничи по-добре по разузнавателни и военни въпроси, когато се занимава с терористични организации, не само за да предотврати терористични атаки, но и за да ограничи финансирането и набирането на терористи в границите на НАТО. Оставаме ангажирани с тази позиция", каза Ердоган, намеквайки за кюрдите.

Президентът отбеляза, че Турция е отправила легитимни и необходими искания към НАТО, тъй като в съседство с нея са избухнали множество граждански войни, за да гарантира сигурността на своите граници, въздушното си пространство и сигурността на гражданите.

"До голяма степен изоставена, нашата страна се справи сама с всички тези кризи и плати висока цена по време на тези усилия. По ирония на съдбата всички стъпки, предприети под егидата на НАТО, я подготвиха за бъдещи конфликти и кризи по границите ѝ", заяви той.

"Новата ситуация, възникнала в резултат на войната в Украйна, доказва, че очакванията и призивите на Турция са били точни. Определени държави членки, които внезапно оцениха геополитическото положение на Турция, видяха, че нашата страна е била права да предприеме определени стъпки в миналото. Турция беше права да поиска от членовете на НАТО да се подготвят за предстоящите геополитически предизвикателства и въпреки онези, които твърдяха, че НАТО е без значение, Турция беше абсолютно права да заяви, че организацията ще има все по-голямо значение".

Ердоган заяви, че е жалко, че има членове на НАТО, които не оценяват напълно някои заплахи за Анкара, а в същото време всички съюзници от Алианса приемат ключовото значение на страната в съюза.

Може ли НАТО да изхвърли проблемния съюзник Турция, без да подсили Путин?

Когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши този месец да блокира членството на Финландия и Швеция в НАТО, Западът беше възм...

„Турция твърди, че приемането на Швеция и Финландия крие рискове за собствената ѝ сигурност и за бъдещето на организацията. Имаме пълното право да очакваме от тези държави, които ще чакат втората по големина армия на НАТО да се притече на помощ в тяхна защита, съгласно член 5, да предотвратят набирането на средства и пропагандната дейност на ПКК (Кюрдската работническа партия), която Европейският съюз и Америка считат за терористична организация", твърди Ердоган.

"Предоставихме ясни доказателства на властите в тези държави и очаквахме действия от тяхна страна. Освен това Турция иска те да подкрепят антитерористичните операции на членовете на НАТО. Тероризмът е заплаха за всички членове и страните кандидатки трябва да признаят тази реалност, преди да се присъединят. Ако те не предприемат необходимите стъпки, Турция няма да промени позицията си по този въпрос", добави Ердоган.

Той заяви още, че всички форми на оръжейно ембарго са несъвместими с духа на военното партньорство в рамките на НАТО. "Подобни ограничения не само подкопават националната ни сигурност, но и вредят на идентичността на НАТО. Безкомпромисното настояване на Швеция и Финландия да се присъединят към Алианса добави ненужна точка в дневния ред на НАТО", твърди президентът на Турция.

Според него Анкара е "отворена за всички форми на дипломация и диалог".

"Няма власт в Турция, която да може да бъде принудена да направи каквото и да е от която и да е държава, която не желае да се бори с тероризма. Смятаме, че репутацията и доверието в Алианса ще бъдат изложени на риск, ако членовете на НАТО следват двойни стандарти по отношение на борбата с тероризма", заяви Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа