Ердоган не отговори до кога ще продължи "Маслинова клонка", Турция не воювала за територии

1829
Ердоган не отговори до кога ще продължи "Маслинова клонка", Турция не воювала за територии
Снимка: Getty images/Guliver

В европейската политика няма по-старши от мен, но Европа е длъжна да изпълнява ангажиментите си към нас така, както Турция го прави, защото ние не можем да продължим сами по пътя си към членството в ЕС, заяви президентът Реджеп Ердоган.

Той каза това в интервю пред италианския "Ла Стампа" преди да отпътува за официалната си визита във Ватикана и Рим.

Ердоган посещава за първи път Ватикана

Турският президент Таип Реджеп Ердоган днес ще започне двудневната си визита във Ватикана по покана на главата на Римокатолическата цър...

Турският лидер подчерта, че макар ЕС да е блокирал преговорния процес за присъединяването на страната му, властите в Анкара настояват за пълноправно членство и други варианти са невъзможни.

Ние очакваме в най-кратки срокове да бъдат премахнати всички пречки пред членството ни, съпротивата на ЕС срещу извънредното положение в страната и нарушенията на човешките права е предмет на разногласия, това са вътрешно-политически проблеми и те не би следвало да се обвързват с присъединяването на Турция, подчерта Ердоган.

Той разкри мечтата си за бъдещето на страната – тя да влезе в Топ 10 на най-развитите държави в света. Запитан коя е главната тема на разговорите с Папа Франциск, той посочи обсъжданията за статута на Йерусалим и призова Италия възможно най-скоро да признае държавата Палестина. Турският лидер смята да изрази благодарност на римо-католическия Папа за незабавната му реакция по повод кризата с Йерусалим и обръщението му към християнския свят. Ердоган ще настоява статутът на Йерусалим да бъде запазен, ако Франциск го попита как да се намери изход от изолацията на палестинците и от арабския свят, предаде БГНЕС.

"Повечето на жертви на Ислямска държава са мюсюлмани. Би било грешка да се концентрираме само върху правата на едната страна. Папата даде пример пред света, като привлече вниманието към страданията на мюсюлманите рохинга", каза държавният глава в отговор на въпроса как може да бъде прекратено насилието върху християнското малцинство в Близкия Изток.

Ердоган: 2,5 милиона турци все още не могат да четат и пишат

2,5 милиона турци все още не могат да четат и пишат. Това стана ясно от думите на турския президент Реджеп Ердоган по време на живо вк...

В коментар за военните операции на Турция в Северна Сирия той заяви, че "Щит на Ефрат" е освободила 2 015 кв. километра територия и 3 000 бойци от ДАЕШ /Ислямска държава/ са били неутрализирани, а в резултат 130 000 сирийци са се завърнали по домовете си. Освен това по време на операцията в Ракка кюрдските отряди са се договорили с ДАЕШ и така са осигурили бягството на много терористи, голяма част от които в момента са в Африн.

На въпроса колко време ще продължи "Маслинова клонка", той каза, че Турция не воюва за територии, а ще допринесе за целостта на Сирия, а и турската армия не е в Африн, за да се бори с кюрдските въоръжени отряди, нито с мирните сирийски кюрди, а само с терористите, защото има правото на това. В отговор на въпроса на италианския журналист за отношението му към протестите и бунтовете в арабския свят Ердоган заяви, че международната общност е длъжник с подкрепа за демократичните потребности и е наложително да се намери подход, основан на принципи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com