ЕС е готов за "твърд" Brexit и отново потвърди, че няма да предоговаря сделката с Лондон

5590
ЕС е готов за "твърд" Brexit и отново потвърди, че няма да предоговаря сделката с Лондон
Снимка: iStock/Guliver

Европейският съюз (EС) е готов за "твърд" Brexit и няма да предоговаря споразумението с Обединеното кралство. Това стана ясно по време на дебата в Европейския парламент (EП) в Страсбург, на който бе обсъден развода на Брюксел с Лондон, предаде репортер на Actualno.com.

Припомняме, че снощи (15 януари) Камарата на общините в Британския парламент гласува срещу споразумението за излизане от Европейския съюз (EС), предложено от правителството на Тереза Мей. "Против" сделката своя вот дадоха 432 депутати, а 202 гласуваха "за". Сега кабинетът има три дни да представи друг вариант на споразумението. Сред възможните сценарии е получаване на отсрочка за разработването на нови договорености или излизане на страната от ЕС без условия.

Brexit: Към вот на недоверие срещу Мей и след това - накъде?

Де факто по-малко от 24 часа - толкова има британският премиер Тереза Мей, за да намери начин да спаси работата си. Това пишат две от г...

"Това е волята на политическите сили в парламента. Трябва да разбираме положението правилно. Политическите сили, гласували против, имат различни мотиви", заяви председателят на ЕП Антонио Таяни в началото на дебата. По думите му излизането на Лондон се доближава до излизане без договор, но тази ситуация още не е настъпила. Ние от наша страна сме готови да работим за бъдещите си взаимоотношения. Имаме доверие на нашия главен преговарящ Мишел Барние, заяви още Таяни. Той посочи, че ЕП ще се застъпи за "нетвърда" граница с Република Северна Ирландия.

"Комисията съжалява за отхвърлянето на споразумението за Brexit. Ние смятахме, че това е оптималният вариант за две страни, които са водили преговори", коментира и заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс. Наистина се стигна до едно споразумение за оттегляне, което беше минимално вредно. Но нека не се залъгваме - Brexit води до много вреди и за Обединеното кралство, и за Европейския съюз. Готови сме за всеки един сценарий, включително и за един дезоорганзиран Brexit, категоричен бе още Тимерманс.

Главният преговарящ за излизането на Лондон от страна на Брюксел Мишел Барние посочи, че в този момент е много рано да се направи оценка на всички възможни последици. "Ясно е, че политическите условия за ратификация на споразумението не са налице. Ние много съжаляваме за резултата от това гласуване", заяви още Барние. В края на неговата реч евродепутатите бурно го аплодираха за свършената работа по преговорите с Обединеното кралство.

28 правителствата казаха "да" на този договор. Всички институции одобриха, сега един парламент казва "не". Топката вече е в нашите британски приятели, изрази мнение и Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП). "Затова, молим ви, кажете ни какво искате да постигнете, дайте ни ориентир", обърна се Вебер към депутатите в британския парламент. Вебер счита, че няма място за маневри и предоговаряне. "Това няма да стане. Никой не смята, че британците подхождат умно", поясни Вебер. По думите му основното послание в предизборната кампания трябва да е: "Не следвайте популистите!".

Британският парламент не прие предложението на Мей за Brexit

Британският парламент гласува срещу споразумението за излизане от Европейския съюз, предложено от правителството на Тереза Мей, съобщи ...

Представителят на Обединеното кралство Найджъл Фараж бе категоричен, че ако британците гласуват на втори референдум, Европа трябва да очаква голяма изненада, тъй като "ще го спечелят с още по-голямо мнозинство".

Пред българските журналисти евродепутатът Емил Радев определи като "грандиозно поражение" за Тереза Мей гласуването в Камарата на общините. По думите му ЕС е дал ясно да се разбере, че компромиси няма да има. Радев очерта възможните сценарии пред Лондон, които включват "твърд" Brexit, като така на практика Великобритания ще излезе от над 200 споразумения. Емил Радев подчерта, че Brexit без споразумение, ще породи много въпроси за гражданите на ЕС, които остават във Великобритания. Радев припомни, че Лондон има вариант да поиска и едностранно удължаване на срока за излизане от страните членки на Общността. Но това отваря други въпроси като този, че Великобритания трябва да участва в европейските избори, ако срокът е след 30 юни тази година. Радев не изключи и варианта за втори референдум, който обаче по думите му зависи от ситуацията на Острова. Българският евродепутат посочи, че няма притеснения за правата на българските граждани в Обединеното кралство, тъй като целият ЕС стои зад правата на гражданите на отделните страни членки.

Евродепутатът Момчил Неков изрази мнение, че е необходимо да се проведе втори референдум за Brexit. Според него, ако се осъществи такова допитване, трябва да се даде възможност на европейски граждани, които живеят във Великобритания и плащат данъците си там, да могат да участват с гласа си. По думите му хаосът около Brexit е пълен и единственото ясно нещо е, че "няма никаква яснота". Неков посочи, че британското правителство действа така, сякаш има цялото време на света.

Междувременно в пленарна зала голяма част от евродепутатите се обединиха около мнението, че Brexit е в задънена улица и сега всичко зависи от Обединеното кралство.

Европейският парламент на прага на вота: Как работи институцията и какво я очаква?

Европейският парламент (EП) е законодателният орган на Eвропейския съюз (EС). Евродепутатите се избират директно от гласоподавателите в...

Целия дебат може да проследите във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа