Съдбата на Brexit ще стане ясна до голяма степен до часове

3666
Съдбата на Brexit ще стане ясна до голяма степен до часове
Снимка: iStock/Guliver

Има ли надежда британският парламент да подкрепи договореното от Тереза Мей споразумение с ЕС за завършване на Brexit?

Според британската преса предстоящото днес (15 януари) гласуване от 19:00 часа гринуичко време в Камарата на общините ще бъде тотален провал за Мей, която вече беше категорична – или споразумението, което предлага, или блокиране на Brexit – твърд Brexit е изключен. Тя поддържаше линията и снощи, по време на реч пред Консервативната партия – никакъв план Б и "да държим по-далеч от "Даунинг стрийт" 10 Джереми Корбин", пише The Independent. Но Камарата на лордовете вече имаше собствено гласуване по правителствената сделка по brexit, отхвърляйки я с 321 гласа срещу 152. С мнозинството от 169 души беше подкрепено опозиционно предложение, което предупреждава, че сделката ще навреди на икономическия просперитет на Великобритания, на вътрешната сигурност и на глобалното влияние. Основната на споразумението е правилата на митническия съюз на ЕС да действат по отношение на границата между Ирландия и Северна Ирландия по време на двугодишния период след Brexit, но опасенията в Обединеното кралство са, че ако няма търговско споразумение с ЕС, този период може да бъде удължен до безкрай.

Над 100 евродепутати обединиха усилия срещу Brexit

Над 100 депутати от Европейския парламент се обърнаха с отворено писмо към гражданите на Великобритания, с което ги призовават да се от...

Иначе и ЕК опита да помогне на Мей, като публикува писмо, в което изрази уверения, че изискванията на споразумението не са опит на ЕС да анексира Северна Ирландия.

Според левия британски вестник The Guardian ако Мей не направи значителни отстъпки през оставащите часове, лейбъристите моментално ще поискат вот на недоверие при съкрушително отхвърляне на предложението на британския министър-председател. Корбин обаче по-скоро ще трябва да обърне внимание и на натиска за втори референдум за Brexit, тъй като дори при неуспех в парламента, Мей трудно ще бъде свалена заради достатъчно голямата подкрепа сред консерваторите – тя все пак преживя вот на доверие.

Иначе сред управляващите също цари хаос. Привържениците на напускането са убедени, че премиерът трябва да се върне в Брюксел и да настоява за нови отстъпки, докато останалите се надяват, че тя ще потърси компромис с лейбъристите, пише Агенция "Фокус". В Уестминстър нарастват спекулациите, че какъвто и да е курсът, който ще преследва, Мей ще бъде принудена да обяви, че ще поиска от ЕС да удължи срока на Brexit отвъд 29 март. Мей отказа публично да изключи това да стане категорично, казвайки само, че не вярва да е необходимо.

Какво може да се случи?

Полза от Brexit има ...българският туристически бизнес

Докато се водят трескави спорове как Великобритания ще напусне ЕС, една страна вече получава дивидент от Brexit - България, пише британ...

Според The Guardian загуба на Мей с до 100 гласа ще се смята за успех и тогава тя ще опита да договори допълнителни отстъпки от ЕС. Ако обаче няма отстъпки, вероятността "твърд Brexit" става много силна. Все пак има опция Brexit да бъде спрян – Европейският съд вече постанови, че Лондон може да го стори едностранно. Може обаче и да има гласуване на различни варианти за Brexit – както споразумението с ЕС, така и излизане по правилата на Световната търговска организация (СТО) или пък да има "норвежка сделка" т.е. Великобритания да остане под някаква форма част от Европейската икономическа общност. А ако ще има втори референдум дали въобще да има Brexit или не, първата стъпка трябва да е отлагане на излизането, предвидено за 29 март. Според букмейкърите във Великобритания, дори преди днешният вот, има 80% шанс излизането от ЕС да бъде отложено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари