ЕС и Русия засилват сътрудничеството си, Лавров поиска махане на санкциите срещу Сирия

2842
ЕС и Русия засилват сътрудничеството си, Лавров поиска махане на санкциите срещу Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия и ЕС се договориха за активизиране и повишаване на нивото на контактите по всички ключови области на външната политика, включително Сирия, Либия, миграцията. Това заяви върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини на пресконференция в Брюксел, след среща с руския външен министър Сергей Лавров, предаде БГНЕС.

"Русия и ЕС се договориха за активизиране и повишаване на нивото на контактите по всички ключови области на външната политика, които бяха обсъдени днес", каза тя. Сред темите, по които ще има активизация, Могерини посочи урегулирането на ситуацията в Сирия, включително прекратяване на огъня и хуманитарната помощ, ситуацията в Либия, напрежението между държавите от Персийския залив, общата работа в Квартета на ООН за разрешаване на близкоизточния въпрос на базата на принципа на двете държави, общата работа по изпълнение на ядрената сделка с Иран, както и обстановката на Балканите и на Корейския полуостров.

ЕС готов да достави хуманитарна помощ в зоните на деескалация в Сирия

Европейският съюз е готов да достави хуманитарна помощ в зоните на деескалация в Сирия, които бяха съгласувани от Русия и САЩ, ако те с...

Същевременно Лавров заяви, че икономическите санкции, наложени от ЕС и САЩ срещу Сирия, пречат на борбата с хуманитарната криза в страната.

"Ние сме наясно с големия принос на Европейския съюз за облекчаване на страданията на сирийския народ, но може би е дошло времето, струва ми се дори че вече отдавна е минало, да погледнем и на хуманитарните последици от санкциите, които ЕС и САЩ наложиха против Сирия. Санкциите до голяма степен препятстват регулирането на производството на стоки от първа необходимост в Сирия, включително фармацевтичната индустрия, която винаги е била много добре развита в Сирия. Сега тя е притисната от тези санкции, тези забрани, които нашите западни колеги са въвели", каза руският външен министър. Той определи сегашната ситуация като "ненормална".

През май тази година ЕС продължи санкциите срещу сирийското правителство с една година. Те бяха въведени поетапно от 2012 г. и днес включват забрана за вноса на петрол от Сирия, доставки в страната на готовите горива и петролни продукти, инвестиционни ограничения, замразяване в ЕС на активите сирийската централна банка, ембаргото върху търговията на технологии с двойна употреба, както и средства и оборудване за наблюдение, или блокиране на телефонни и интернет комуникации. Освен това 239 физически и 67 юридически лица в Сирия са включени в черния списък на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа