Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС поднови призива към Израел да прекрати изграждането на селища в Западния бряг

29 октомври 2021, 13:59 часа • 1353 прочитания

Днес Европейският съюз поднови призива си към израелското правителство да прекрати изграждането на селища в окупирания Западен бряг, като подчерта, че това подкопава усилията за постигане на двудържавно решение на палестинско-израелския конфликт.

"Подновяваме призива си към правителството на Израел да отмени тези стъпки, които са напълно несъвместими с усилията за намаляване на напрежението и осигуряване на спокойствие, да спре строителството на селища и да се съсредоточи върху по-нататъшното конструктивно възстановяване на отношенията между страните, напредването на мерките за укрепване на доверието и подобряването на условията на живот на обикновените хора, които са спешно необходими", заяви Петер Стано, водещ говорител на Службата за външна дейност на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

В сряда Израел одобри планове за изграждане на още 2860 жилищни единици в 30 селища в окупираните палестински земи. Този ход беше осъден от Съединените щати и група европейски държави, сред които Германия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Швеция и Испания.

Съветът по планиране към Гражданската администрация, израелски управляващ орган на Западния бряг, ще разгледа въпроса за даване на разрешение за строеж на 1300 жилищни единици в понеделник.

Въпросът за израелските селища на Западния бряг, считани от ООН за окупирана територия, е един от основните препъникамъни в израелско-палестинския мирен процес.

Решението на конфликта за две държави е принцип, подкрепен от ООН, според който две независими суверенни държави ще съжителстват мирно. Прилагането му обаче все още е в застой, тъй като двете страни все още не са се споразумели къде ще минава границата между тях и кой ще притежава Йерусалим.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес