ЕС предлага да има по-малко пари за държави със слабо правосъдие

3432
ЕС предлага да има по-малко пари за държави със слабо правосъдие
Снимка: Pixabay

Европейският съюз би могъл да намали финансирането за държави, които не зачитат върховенството на закона. Съответното предложение бе направено от Европейската комисия (ЕК) при представянето на плана за финансовата рамка на Общността след излизането на Великобритания от Съюза.

„Новите предложени инструменти ще позволят на ЕС да спре, да намали или да ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на недостатъците на правовия ред", се казва в изявление на ЕК, цитирано от AFP.

България отива на рентген в Брюксел за свободата на словото

Европейският парламент ще дискутира резолюция за плурализма и свободата на медиите в ЕС, която анализира греховете на властите към меди...

Припомняме, че по-рано председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер представи „разумен и отговорен" план за по-голям бюджет след Brexit на стойност 1,279 трилиона евро, покриващ периода 2021-2027 г.

„Нашите предложения водят до обща сума от 1,279 трилиона евро", заяви Юнкер пред Европейския парламент, като добави, че той е еквивалентен на 1,1% от БВП на Европейския съюз.

Рестриктивната мярка ЕС има за цел да постави под натиск страни от Централна и Източна Европа като Полша и Унгария, които през последните години влизат в челен сблъсък с Брюксел по въпроси като корупция, защита на свободното слово, разделение на властите, независимост на съда и други, отбелязва още Expert.bg.

Еврокомисарят по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че приоритет през следващите години ще бъдат иновациите и научните изследвания. Предвидени са и повече пари за отбрана и сигурност, както и за мерките за борба с климатичните промени.

Сред предложенията за дългосрочния бюджет са и намаляване на парите за Кохезионната политика със 7%, за селскостопанската политика (ОСП) - с 5% и по директните плащания - с 4%.

Силни послания от София за борба с двойния стандарт при храните в ЕС (ВИДЕО)

Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена. Това стана ясно по време на днешния форум на високо равнище...

По-широката институционална програма

Преди да договарят структурните фондове, държавите ще трябва да се споразумеят кой ще попълни годишната дупка от 10-15 млрд. евро, която ще се отвори след излизането на Великобритания от структурите на Общността. В това уравнение държавите няма да могат да заобикалят предоговарянето на исторически най-скъпата политика, т.е. Общата селскостопанска политика (ОСП). Подразбиращият се аргумент е, че 7% от европейското население не трябва да консумира 80% от бюджета на Европа, отбелязва още изданието New Europe, цитирано от агенция "Фокус".

Франция и Германия очевидно са готови да увеличат своя принос, но Австрия, Дания и Швеция не са толкова въодушевени от идеята. Остава една година до изборите в Швеция, а Дания и Австрия имат евроскептични правителства. Сигурно е, че отстъпките ще бъдат по-малко приемливи. Преговорите ще доведат до елементи на политическо приоритизиране.

Намаляването на разходите за селското стопанство и намаляването на структурните фондове за Изтока може да бъде договорено в контекста на бъдещето, като се отделят повече средства за отбраната, граничния контрол и цифровата икономика. Тези нови приоритети в крайна сметка също ще се превърне в неразделна част от бюджетните преговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа