ЕС: Словенските банки могат да се справят без чужда помощ

21588
ЕС: Словенските банки могат да се справят без чужда помощ
Снимка: Getty Images / Guliver

Словения, където банките имат нужда от 4,8 млрд.евро свеж капитал, могат да решат проблема си сами и нямат нужда от международен спасителен план, заяви ЕС, предаде БГНЕС.

Като се предприемат необходимите мерки, става "ясно, че Словения може да продължи да възстановява финансовия си сектор без да се обръща към европейските си партньори за финансова помощ", каза еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

ЕС с помощта на Международния валутен фонд (МВФ) спасява Гърция вече два пъти, отпуснати са 230 млрд. евро директна помощ, помощ има и за Ирландия, Португалия и Кипър.

Огромните размери на финансовата помощ и икономическият спад подложиха на тест блока на 28-те, но и породиха големи реформи, включително нови мерки за контрол на банковата система.

"Когато Комисията заключи преди 8 месеца, че в словенската икономика има прекомерни дисбаланси, аз казах, че ситуацията все още може да бъде овладяна чрез бързи и решителни действия", каза еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси и добави: "Това че Словения не се нуждае от помощ" е добра новина. Това показва, че и огромната важност на незабавните действия, и фактът, че цялостното възстановяване на икономиката в еврозоната, са в ход".

Директорът на Словенската централна банка Бостян Язбец заяви, че "след рекапитализацията словенските банки ще бъдат най-добрите рекапитализирани банки в Европа".

Словения ще създаде "лоша банка" за нередовните кредити и други лоши активи на спасените кредитори. По този начин банковата система може да се възстанови от икономическата рецесия от 2011г. насам.

Оли Рен заяви, че след подобряването на положението на банките е изключително важно за Словения да продължи с икономическите реформи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа