ЕСПЧ осъди Турция за нарушение на правата на журналистите в страната

2042
ЕСПЧ осъди Турция за нарушение на правата на журналистите в страната
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) реши днес, че Турция е нарушила защитата на свободата на словото и незаконно е арестувала 10 журналисти и управителни директори на вестник, критикуващ правителството през 2016 г. Десетимата са работели за опозиционния всекидневник „Джумхюриет“, един от най-старите вестници в Турция, и са били арестувани след поредица от статии и публикации в социалните медии, критикуващи правителствената политика. Групата беше обвинена в популяризиране и разпространение на пропаганда от името на "терористични организации", включително забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), посочена като терористична групировка от Анкара и нейните западни съюзници.

Арестът им дойде само месеци след неуспешния преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, който в отговор предприе репресии срещу опозицията.

Задържаните журналисти подадоха различни молби за освобождаване, но всички бяха отхвърлени от турските съдилища. Един от групата бе задържан за 16 месеца, друг за повече от 14 месеца, един за близо 9 месеца, а останалите за повече от 7 месеца, отбеляза съдът за правата в Страсбург. „Решенията на националните съдилища, с които се отрежда първоначалното и продължаването на предварителното задържане на жалбоподателите, са били основани на просто подозрение, което не е било на необходимото ниво на обоснованост“, постановиха съдиите. Те постановиха, че задържаните са упражнявали правото си на свобода на словото, не са подкрепяли или пропагандирали използването на насилие и няма доказателства, че са искали да допринесат за целите на която и да е терористична групировка.

Седемте съдии, включително един от Турция, решиха единодушно, че Анкара е нарушила правото на групата на свобода и сигурност съгласно Европейската конвенция за правата на човека, както и правото им на свобода на словото. Двама от задържаните журналисти заявиха, че решението на съда не е стигнало достатъчно далеч. „Очаквам извинение“, написа в Туитър Муса Карт, известен карикатурист, бивш журналист в „Джумхюриет“. Също в Туитър Мурат Сабунчу, бивш журналист във вестника, заяви: "Наш дълг е да изискваме свобода не само за себе си, но и за всички, които са били подложени на несправедливост".

Съдът осъди Турция да заплати щети в размер на 16 000 евро на всеки от жалбоподателите.

Турция се смята за една от водещите в затварянето на журналисти в света страни и е класирана на 154 от 180 страни по Индекса за свобода на печата на „Репортери без граници“. Страната попада под юрисдикцията на ЕСПЧ като член на Съвета на Европа, водещата организация за правата на човека на континента. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа