НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 11 март

13250
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 11 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 00:35 ч., 11 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Правителството предлага на Народното събрание да обяви извънредно положение във връзка 

Първи смъртен случай от коронавирус в България. 66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в София в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15:42 часа. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Екипът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължава да се бори за живота на 74-годишния мъж.

🔘 Седми случай на коронавирус у нас. Това потвърди началникът на кризисния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния вечерен брифинг. Става дума за 62-годишна жена. Тя се е завърнала преди няколко дни в България, но не е в тежко състояние и е постъпила в инфекциозната клиника на ВМА, като нейната проба за коронавирус е положителна, поясни още ген. Мутафчийски.

🔘 Пирогов: 49 са изолираните пациенти в клиниката по "Вътрешни болести", 30 души от медицинския персонал също се изследват. Кардиологията се премества на 9-тия етаж на Пирогов и докато това се случи, тя няма да работи. Неврологията работи в намален капацитет. Всички останали отделения на Пирогов работят. Иначе още от снощи на главния вход на "Пирогов" има строга охрана – пациентите се пренасочват към ВМА и "Александровска" болница.

🔘 Според началника на Националния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски журналистите "обсаждат болниците" и не дават възможност на медицинските лица да си вършат работата. Той увери, че всички необходими мерки се спазват. "Присъствието на външни лица не е желателно", каза Мутафчийски и обясни, че в "Пирогов" няма да работи само кардиологията, а неврологията работи с по-малък капацитет.

🔘 Мутафчийски заяви, че болниците в Плевен и Габрово ще продължат да работят не само заради коронавируса.

🔘 Болната 75-годишна в Габрово е претърпяла "елементарна манипулация" и е с подобрение на състоянието, с нормална сатурация. Болната медицинска сестра е без никакви признаци на болест.

🔘 В Плевен двамата доказано болни от коронавирус се подобряват. Изследва се групата от италиански работници, които работят по газопровода (бел. ред. - "Балкански поток"), за да спокойни гражданите на Плевен, че от тази гледна точка няма риск“, каза още д-р Ангел Кунчев.

🔘 "До довечера очакваме резултатите от 24 изпратени проби. Има изпратени тази сутрин още 44 нови проби – резултатите от тях трябва да станат ясни най-рано утре. Под домашна карантина са поставени 200 души", съобщи д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ – Плевен.

🔘 От 13 март ще има възможност да се правят изследвания за коронавирус и в Бургас. Това каза кметът Димитър Николов по време на Областния щаб за борба с грипа."Анализите ще бъдат направени с най-висок процент достоверност. В пряк контакт сме с ръководството на Националния център по заразни и паразитни болести. Към всичко, което ни се подаде като препоръки, се отнасяме изключително отговорно", отбеляза Димитър Николов. Пълно ограничаване дейността на пенсионерските клубове е предприето в града: "ще имаме срещи с четирите ръководства на различните пенсионерки организации, помолихме ги да отложат с 1 месец отчетно-изборните си събрания и получихме пълно съдействие от тяхна страна", каза още Димитър Николов. Той добави, че допълнителни мерки са взети и за потребителите и служителите на социалния патронаж.

🔘 Според д-р Ангел Кунчев в лечебните заведения по места могат да се използват и бързи тестове, защото са бързи и евтини, а подобен скрининг облекчава работата. Ако излезе положителен случай, той трябва да бъде потвърден от референтна лаборатория.

🔘 Според бившия шеф на Пирогов - Милан Миланов, в София се очаква пик на болестта, което е обяснимо с размерите на града и интензивността на населението в него. По думите му "Няма място за паника, това не е по-различно заболяване от обикновен грип, просто е по-заразен." Лечението е същото като при грип, може да се извършва и в домашни условия.

🔘 Здрави хора не трябва да са в контакт със заразени и доказано болни, не бива да се смесват потоците във връзка с коронавируса. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Само при ясно изразени симптоми – температура, кашлица, тестът за коронавирус може да покаже болен ли си доказано или не, подчерта той.

🔘 По отношение на твърденията на академик Ангел Гълъбов за възможно добро лекарство за третиране на коронавирус, Кантарджиев отговори, че държавата следи всички медицински публикации. Засега в цяла Европа се приема, че медицински доказано лекарствено средство за лечение на коронавируса няма. Кантарджиев посочи, че е предоставен и материал от 70 страници от китайски колеги, а не „трудно произносими имена” на лекарства.

🔘 Според Столична община, на този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани. Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна. Там могат да бъдат отделени 50 легла за лечение на пациенти с коронавирус. Общината моли гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена.

🔘 Грипната ваканция за учениците в София е удължена до неделя, 15 март заради заболяваемостта от грип тип Б. Няма промяна в режима на детските градини и ясли, но трябва да бъдат със засилен филтър обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

🔘 При вирусни симптоми, първо се обадете по телефона на личния си лекар и изпълнявайте стриктно неговите указания. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция. Гражданите, на които е наложена карантина, стриктно да я спазват.

🔘 След извънредно заседание на Съвета по сигурност заради коронавируса премиерът Бойко Борисов оприличи битката със заразата на "война". По думите му пикът на заболяването се очаква през септември, а светът е изцяло неподготвен за подобна грипна епидемия от коронавирус. Обяснението беше следното: сега се отделят пари за иновативни методи, сега се мисли за лекарство - кога ще се въведе, кога ще се тества, кога ще се произведе, кога ще стигне до пациентите... прогнозите са, че септември ще е пикът. Очаква се един продължителен период на болестта и ако ние убием производството, възстановяването след това ще бъде невъзможно. Да се мобилизираме, храни има, в България, в Европа, запаси огромни има. Не е нужно да има паника, каза още той.

🔘 Въвеждат се два типа мерки за сигурност в цялата страна, стана ясно на заседанието на Съвета по сигурност, като основната тежест за изпълнението им ще падне върху кметовете на отделните градове. Първите са в области без потвърдени случаи, а вторите са в области с потвърдени случаи.

- Кина и тетри: "Обединихме се около мнението, че кина и театри, ако бъдем гъвкави, за да може след всяка прожекция да се дезинфекцира." Премиерът обясни и че хората ще бъдат настанявани през място в залите. Културно-масовите прояви се ограничават до 250 човека на закрито, с минимално разстояние от 1м между присъстващите. На този етап, според проф. Мутафчийски, тези ограничения могат да се препоръчат и за областите с регистрирани болни от коронавирус.

- Спортните мероприятия на закрито (като квалификационните състезания за Олимпиадата 2020 - специално с отборите на Южна Корея, Иран, Италия) ще се провеждат при същите условия - до 250 души, през място или 1 м разстояние. При международни прояви, участници от рискови страни ще трябва първо да преминат 14-дневна карантина на територията на България. На места с коронавирус спортните срещи се отлагат, само при невъзможност по изключение може да се прецени дали да се проведат при закрити врати.

- В училищата всеки учебен час ще започва с инструкции за лична хигиена. Въвежда се и трикратна дезинфекция на сградите в рамките на деня. (Инструкции и материали ще бъдат разпратени до всички директори.) Учениците с грипоподобна симптоматика ще бъдат незабавно освобождавани от час и насочвани към личен лекар."Спиране на учебни часове за 14 дни ще има само, ако в конкретно училище се констатира случай на коронавирус." Това заяви ръководителят на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Същото важи и за ясли и детски градини.

- Ако има контактен ученик, той си остава у дома, уведомява се учебното заведение, а в последствие РЗИ по места решава дали да затвори институцията за двуседмична карантина.

- Забранява се посещение на външни лица в домове за социални услуги, домове за възрастни хора и за деца на местата с регистриран случай на коронавирус.

- В области с коронавирус се забранява провеждането на масови мероприятия, бели, зелени училища и екскурзии.

- Отменят се конгреси, конференции и всякакви научни прояви.

- В области с коронавирус пътуванията се спират. Могат да се осъществят само при три случая: трудови/служебни причини, здравословни или неотложни причини. "Това не значи затваряне на градовете. Не трябва да спира производството, не трябва да спира икономиката, не трябва да спира работата на администрацията, но трябва да спре излишното ходене наляво-надясно", подчерта проф. Мутафчийски и уточни: "Това е по-скоро вербална, отколкото императивна препоръка".

🔘 "Свикнете да живеете с този коронавирус. Един-два месеца той ще е навсякъде около нас." Това призова днес, 11 март, в Плевен главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев и добави: "Не трябва да спира достъпът на гражданите до Спешна помощ. Но пък апелът ни към гражданите е в тези моменти да търсят такава помощ основно през общопрактикуващите лекари и да отлагат всичко, което може да бъде отложено."

🔘 Най-лошият сценарий за Европа е до 60-70% от населението да бъде заразено, не убито, а заразено от новия коронавирус, подчерта ръководителят на Кризисния щаб проф. Мутафчийски. Данните са изследвания на института "Роберт Кох". "Това обаче не значи, че заразените ще бъдат непременно болни и ще имат нужда от медицинска помощ. В болница ще влизат възрастните хора, за които е ключово важно да получат необходимото лечение", поясни д-р Ангел Кунчев.

🔘 С колективна оставка заплашват лекари от Белодробна болница в София - заради кризата с коронавируса. "След 4-дневен престой на първия пациент с коронавирус получихме облеклата. Маски не са осигурени. Облеклата трябва да се сменят на 24 часа", разказа един от лекарите."Трябва да има регламент, превръщаме се с изолатор", оплакаха се лекарите и искат официално писмено да им бъде оповестено какви са им задълженията, какви медицински дейности следва да се изпълняват. Доктор Чернева - част от персонала на болницата, уточни, че към 11:00 часа ще дойдат нови облекла – става въпрос за 10 облекла, но призна, че ситуацията се мени буквално с минути и часове от информационна гледна точка и какво следва да се прави. Има обаче синдикални твърдения, че тези облекла пазят 24 часа, а няма адекватни маски за защита.

🔘 Движението в кулоарите на парламента временно се ограничава заради коронавируса. Това е част от мерките за превенция срещу заболяването. Парламентарните журналисти са поставени в изолатор. Заради коронавируса медиите бяха качени на втория етаж в зала "Запад". Същевременно операторите и фоторепортерите могат да заснемат от галериите за журналистите, разположени в дъното на пленарната зала. Достъп до кафето има за представители на медиите само от 9.00 до 9.30 часа. След 13.30 представителите на медиите ще могат да се хранят. През другото време ще консумират сандвичи. Мерките са толкова строги, че дори палтата на журналистите не се приемат в гардероба на първия етаж. В същото време мерките не важат за шофьорите на народните представители. Мерките не важат и за служителите на парламента, за чистачките и сътрудниците. При влизане в пленарна зала пък са осигурени дезинфектанти, които служат на народните представители.

🔘 Софийска митрополия за коронавируса: Храмовете остават отворени, болните да бъдат причастявани със сухо св. Причастие. Всички храмове на Софийска епархия остават отворени за определените богослужения за времето на Великия пост. Болните, които не могат да посещават храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със сухо св. Причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това. В документа се настоява вярващите да спазват лична хигиена и да избягват близките контакти, в храмовете да се поддържа чистота, да се дезинфекцират подовете и църковният интериор. Препоръчва се болните да не посещават обществените богослужения, а да се молят в домовете си, за да не станат причина за заразяване на други вярващи.

🔘 В 7:00 часа сутринта дойде и камион с дарение от медицински принадлежности от Турция, който беше посрещнат от зам.-здравния ни министър Бойко Пенков. От югоизточните ни съседи очакваме 50 000 респираторни маски с висока степен на защита, 100 000 защитни очила, 500 000 операционни маски, 100 000 защитни облекла, 150 000 предпазни калцуни и 800 000 операционни ръкавици. В първата пратка е половината от договореното, което по думите на Пенков ще стигне за "поне един месец". Ще  покрие всички остри нужди с малък резерв, докато заработи българската индустрия, каза той. До петеък се очакват и първите наши 60 000 маски, които да влязат в употреба. По думите на Бойко Борисов те са вече тествани и сеертифицирани.

🔘 На Съвета по сигурност премиерът съобщи още, че продължава нелегалният износ на маски. Вчера е пресечено изнасяне на 7500 маски, а тази нощ – 20 000 броя.

🔘 Силно завишено търсене на информация, умерено притеснение от ситуацията в страната и положителна оценка за адекватността на предприеманите от властите мерки срещу разпространението на коронавируса регистрира национално-представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 29 февруари – 8 март 2020 г. сред 1015 пълнолетни граждани. Разбираемо разпространението на коронавируса фокусира силно вниманието на хората: 75% от пълнолетните българи следят ежедневно информацията за това какво се случва в България, 19% - от време на време, а незаинтересованите са едва 6%. Българите оценяват положително мерките срещу коронавируса.

🔘 МВнР препоръча на българските граждани да не пътуват до Израел. Страната е затворила въздушното си пространство заради коронавируса.

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 На Балканите само Косово и Черна гора нямат обявен случай на коронавирус.

🔘 Първи случай на коронавирус в Турция. Пациентът е мъж, поставен е под карантина, в стабилно състояние. Той наскоро се е завърнал от пътуване в Европа.

🔘 Пети случай на коронавирус в Сърбия. Чуждестранни граждани, които са кацнали вчера в Ниш със самолет от Бергамо, са били върнати в Италия в съответствие с мерките, приети от сръбското правителство, а сръбските граждани бяха поставени под наблюдение. Публичното дружество "Летища на Сърбия" обяви, че от днес всички полети от летище Ниш до Италия и Швейцария са спрени, както и обратните полети, въз основа на решението на правителството на Република Сърбия за ограничаване на разпространението на коронавируса. „Еър Сърбия” обяви вчера, че повечето полети до Италия от Белград и летище Ниш са спрени.

🔘 В Гърция случаите вече са 99, като не се съобщава за смъртен случай или за напълно оздравял по данните на „Джонс Хопкинс”. Един случай се счита за критичен. Там за 14 дни ще бъдат затворени сички училища и университети. Решението се отнася до всички държавни и частни училища, детски градини и университети В Словения случаите са 34. В Хърватия случаите са 14.

🔘 Първи смъртен случай заради коронавируса в Албания, броят на заболелите в страната са 11 (без загиналата). Загинала е 73-годишна жена от Дуръс, която имала сериозни усложнения от придружаващите сърдечни и белодробни заболявания.

🔘 2 нови случая на заразяване с коронавирус са регистрирани в Румъния, с което общият брой достигна 32. Шестима се смятат за напълно оздравели. От Министерството на труда и социалната защита отправиха препоръка към работодателите да осигурят на сътрудниците си възможност да работят дистанционно. Държавните ведомства са задължени да изготвят работен график, който да позволи служителите да идват поетапно на работа – една част сутрин в 8:00 часа, друга – в 9:00 часа и трета – в 10:00 часа. Така се опитват да намалят сутршния и вечерен трафик на пътуващи. По-рано Румъния отмени въздушния трафик с Италия и забрани всички автобусни и железопътни превози до и от италианските райони. Авиокомпаниите са длъжни да предупреждават румънските граждани, завръщащи се от Италия, Китай и Южна Корея, че в Румъния ще бъдат подложени на задължителна карантина. На борда на самолетите няма да бъдат допускани пътници от Италия, Китай и Южна Корея, които летят до Румъния с прекачване. В страната са отменени всички занятия в училищата и детските градини.

🔘 В Босна и Херцеговина случаите на коронавирус станаха 7. От днес (11 март) страната затваря границите си за граждани, които идват от рискови държави с увеличен брой на заразени. Граничната полиция е получила разпореждане да не допуска влизането на граждани от Италия, Иран, Южна Корея и определени региони на Китай, по-специално от провинция Хубей и град Ухан.

🔘 Италия: За едно денонощие там има над 1000 нови разболели се, с което заболелите вече са 10 590. Смъртните случаи вече са 827, което е увеличение с близо 200 души само за ден. За оздравели се водят 724, според „Джонс Хопкинс”. Италия изпитва остър недостиг на медицински доставки поради разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19 и се надява, че Китай ще успее да й помогне. Страната остава под карантина, италианското правителство отпуска 25 милиарда евро като част от икономическите мерки за борба с избухналата епидемия от коронавирус. От тях 12 милиарда евро ще бъдат изразходвани за подкрепа на семействата и компаниите."Никой няма да загуби работата си заради коронавируса", увери финансовият министър.

🔘 След като в Италия бяха въведени безпрецедентни мерки, много държави затвориха границите си. Словения затвори границата си с засегнатата от коронавирус Италия, както и Австрия, която също силно ограничи влизанията от Италия. Австрийските федерални железници спират поетапно железопътните връзки с Италия, товарните превози обаче ще продължат, за да се гарантира надеждното снабдяване на Европа със стоки. Мерките на Словения са следните – по суша се пропускат само товарните автомобили. Засега няма информация за прекъсване на фериботните връзки на Италия с Албания, Гърция и Малта, съобщава външното ни министерство. Към момента пътуването по суша от Италия за България по най-преките маршрути е практически невъзможно. В Словения има потвърдени 34 случая на заболяване с коронавирус.

🔘 Ограничения за пътуващи от Италия през Хърватия и Румъния също има – такива хора, влизащи в Хърватия и Румъния, трябва да прекарат 14-дневна карантина. Същото важи за идващи от Иран и Китай. Албания пък съобщи, че налага пълна забрана върху въздушния и морския трафик от и към Италия.

🔘 След Италия, в Европа най-много случаи има в Испания - 2231. Там, според информацията на „Джонс Хопкинс”, смъртните лучаи са 54, а за оздравели се считат 183 души.

🔘 Във Франция има 1784 случая, като починалите са 33.

🔘 Германия има повече от 1900 случая на COVID-19, включително три потвърдени смъртни случая. 25 са напълно оздравели. Критичните случаи, според „Моргенпост”, са 2. Берлин обяви снощи, че отменя всички културни прояви в големите зали на германската столица до 19 април, за да ограничи епидемията.Новият коронавирус може да зарази до 58 милиона германци или до 60 % от населението, заяви канцлерът Ангела Меркел пред съпартийци и подкрепи отмяната на всички несъществени публични събития като част от усилията за борба с разпространението на вируса, но не и големите събития. "Спортните мачове, играни пред празни трибуни, не са най-лошото нещо, което може да се случи на тази страна", каза тя. Според Меркел Германия не се нуждае от икономически план за стимулиране сега, за да противодейства на въздействието на коронавируса, а по-скоро от инжекции с ликвидност.

🔘 Броят на заразените с коронавируса в Русия вече е 28, след като бяха регистрирани нови осем случая на заразяване. Шестима от новите болни са в Москва, а двама - в Московска област. Всички те са били в Италия през последните две седмици, заявиха днес пред журналисти представители на оперативния щаб по превенция и борба с коронавируса.

🔘 Великобритания и Холандия имат по 382 потвърдени случая, като смъртните случаи в Обединеното кралство са 6, за оздравели се считат 18 души. Там се разболя и зам.-здравният министър Надин Дорис. Тя е ключова фигура в борбата с вируса във Великобритания. Излязла е в доброволна карантина. В Холандия смъртните случаи са 4.

🔘 Полша затваря всички училища и университети от 16 март за две седмици, обяви премиерът Матеуш Моравецки. По последни данни в Полша официално са потвърдени 25 случая на заразени с коронавирус, няма данни за излекувани или починали. Училищата ще започнат да спират работа още от утре - 12 март, но родителите ще могат да водят децата си там до края на седмицата, ако няма на кой да ги оставят.

🔘 Украйна има данни за 1 заразен, въпреки това кметът на Киев Виталий Кличко обяви превантивни мерки от четвъртък, 12 март: "ще бъде временно ограничен образователният процес в заведенията за общо и висше образование. В детските градини. В художествените, спортните училища и други. Също така ограничаваме провеждането на масови мероприятия в столицата. Това се касае и за концертите, конференциите, киното и други мероприятия. Ще бъдат затворени и развлекателните центрове и развлекателните зони в моловете. В търговските центрове ще бъде въведен засилен контрол, ще дежурят лекари. Общественият транспорт засега работи в обичаен режим", заяви Кличко.

🔘 Евролидерите обявиха ежедневна консултация на здравните министри в ЕС за развитието на болестта в Европа. ЕС отпуска 25 млрд. евро за борба с COVID-19, като 7,5 от тях ще бъдат отпуснати още тази седмица за целево финансиране.Фондът ще бъде насочен към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовия пазар и други уязвими сегменти от икономиката в Европа.

🔘 До петък Европа трябва да има план за действие за осигуряване и доставка на предпазни материали и маски за медицинските работници в държавите - членки в ЕС. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурност в Министерския съвет.

🔘 Ръководителят на Световната търговска организация заяви, че се преустановяват всички срещи на представители на организацията до 20 март, след като един от членовете на персонала й е болен от новия коронавирус.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА 

🔘 Световната здравна организация обяви все по-разпространяващата се зараза с коронавирус за пандемия. Генералният секретар на СЗО отбеляза, че организацията очаква увеличаване на броя на заболелите и загиналите в близките дни и седмици.

🔘 По данни на университета Джонс Хопкинс - 124 913 са заболелите в световен мащаб, 66 702 са излекуваните, а 4 589 са смъртните случаи вследствие на COVID-19. Новите сллучаи от последното денонощие са около 6 000.

🔘 В Китай има нови 200 болни, според „Джонс Хопкинс”, но няма такива данни в сайта на китайското здравно министерство, където данните сочат само 24 нови разболели се. Болните са вече 80 921 души, а съгласно официалната информация на китайското здравно министерство – 80 778. Оздравелите са 61 556, според „Джонс Хопкинс”, а официален Китай дава данни за 61 475 оздравели. Смъртните случаи са 3162, като само в Хубей са 3046.

🔘 Иран в сряда отчете 63 нови смъртни случая и 958 нови заболели от новия коронавирус през последните 24 часа. Страната вече е на трето място в света, с 9 000 случая, 2959 се считат за оздравели, а смъртните случаи са 354. Остават обаче съмненията доколко вярна е информацията. Най-засегнати са столицата Техеран, централната провинция Исфахан и Семнан, на изток от Техеран. Иран тепърва ще налага официално карантина, но властите многократно призовават хората да се въздържат от пътуване. Затворени са училища и университети, властите дори прибягват до затваряне на хотели и други туристически помещения, за да възпрепятстват пътуванията.

🔘 В Южна Корея болните са 7755, за оздравели се считат 247 души, а смъртните случаи са 54, по данните на „Джонс Хопкинс”. Има обаче данни от създаден от южнокорейското правителствен сайт на тема коронавирус, че всъщност оздравелите са 288, а починалите – 60. Страната поддържа значително нисък процент на заразяване и едно от най-ниските нива на смъртност въпреки че след пика в Китай, тя беше ударена най-силно от заразата.

🔘 Какво направи Южна Корея и може ли да даде пример? Вместо да предприеме китайския подход за блокиране на засегнатите градове, Южна Корея прие модел на открита информация, публично участие и широко тестване. Всеки потвърден контакт на пациент с коронавирус се проследява и се предлагат тестове. Движенията на заразения човек през предходните 14 дни - определени чрез използване на кредитна карта, кадри за видеонаблюдение и проследяване на мобилни телефони - също се публикуват на правителствените уебсайтове, като текстови съобщения се изпращат на хората, когато се появи нова инфекция в района, където живеят или работи. Тактиката повдигна опасенията за нарушаване на личната поверителност, но дава възможност на хората да се явят за проверки. Таксите за тестване са около 160 000 вона (134 щатски долара), но безплатни за пациентите - хора, свързани с потвърдени случаи - или такива, които тестват положително, което насърчава участието на населението в мерките.

🔘 САЩ: В САЩ болните са 1100, смъртните случаи са 30. За официално оздравели се считат 8 души, според „Джонс Хопкинс”. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че създава "ограничителна зона" от 1,6 километра около най-голямото огнище на коронавируса в щата Ню Йорк - Ню Рошел. Щатът ще разположи войски на Националната гвардия, които ще дезинфекцират училищата в града и ще доставят храна на всички карантинирани лица. Щатът Ню Йорк има 173 заразени с коронавирус - най-много в САЩ. 108 от тях са в окръг Уестчестър, където се намира Ню Рошел. Ню Йорк Сити, който се намира на около 40 км. южно от Ню Рошел, има 36 потвърдени случая на вируса сред населението му от осем милиона души. Губернаторът на щата каза, че няма да има ограничения за пътуване в Ню Рошел, но местата, на които се събират много хора, както и училищата в района ще бъдат затворени за две седмици. Има 804 потвърдени случая на коронавирус в САЩ до днес, информира Университета Джонс Хопкинс в Мериленд, който следи разпространението на заразата. Двадесет и осем души са загиналите в САЩ - 23 в щата Вашингтон, двама в Калифорния, двама във Флорида и един в Ню Джърси."Не ограничаваш хора, ограничаваш достъп до места и съоръжения”, добави каза Куомо.

🔘 Президентът на САЩ Доналд Тръмп свали до 0% данъка върху заплатите на работодатели и служители, като антикризисна мярка, която ще е в сила до края на годината. Целта да е се стимулира потреблението и да се успокоят финансовите пазари, които преживяха няколко тежки спада в последните 2 седмици.

🔘 Станфордският университет - един от най-уважаваните в Съединените щати, временно въвежда дистанционна форма на обучение заради разпространението на коронавируса в САЩ.

🔘 Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че властите възнамеряват да отделят 2,4 милиарда австралийски долара (1,56 милиарда щатски долара) за борба с коронавируса. Австралия удължава забраната за влизане на пътници от Италия, а австралийските граждани, които се връщат от там, ще бъдат поставяни под карантина. Според данни на "Джонс Хопкинс", в Австралия има 107 случая на болни, 21 са оздравели, а смъртните случаи са 3.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Нови симптоми на COVID-19 са регистрирани в Сингапур - симптоми, които подсказват, че си заразен с треска денге, но не си. Става въпрос за висока температура и обрив, като няма кашлица и болки в гърдите. Понякога дори лабораторните изследвания "може да покажат неправилно положителни резултати за денге".

🔘 Коронавирусът може да се задържи във въздуха поне 30 минути и да измине разстояние до 4,5 метра, далеч по-голямо от “безопасното разстояние”, препоръчано от здравните власти по света. Това показват резултати от последни изследвания на екип от китайски епидемиолози.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Български поглед: Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Кабинетът предлага въвеждане на извънредно положение, което предстои драстично да промени мерките в страната.

Правителството прие пакет от мерки срещу разпространението на коронавирус в страната, след регистрините първи случаи в Плевен и Габрово.

🔘 Заради коронавируса са въведени редица забрани и ограничения касаещи културни и спортни събития в страната.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Отменят се планираните културни масови мероприятия в страната, включително - театри и кина.

🔘 Спрени са всички извънкласни дейности като зелени училища и подобни. Отпадат всички спортни мероприятия с деца, особено на закрито.

🔘 Спорат спортните мероприятия с публика.

🔘 Всички болници, директори на болници и здравни лица ще получават последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечение, диагностика на коронавируса.

🔘 По двама полицаи ще има пред всяка болница в засеганти райони. Те ще ограничават достъпа до инфекциозните отделения."Ще пратите най-приветливите. Не да се репчат и да бутат хората, а да обясняват, не че го правите. Но старата милиция го правеше", коментира Борисов.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендатнско обслужване" в Калофер започва производство на медицински маски и защитни облекла. "До месец можем да си произведем около 3 млн. маски и достатъчно защитни облекла в България", каза премиера.

🔘 МВР и ДАНС ще следят за спекула по върпоса, пор азпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от Италия.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 От кризисния щаб към правителството уточняват, че в момента започва втора вълна на грип, която съвпада с разпространението на коронавируса.

🔘 Здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com